Dobrý den,
pro výrobu baget musíte mít z hlediska živnostenského předpisu živnostenské oprávnění k činnosti "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků", případně pro výrobu pečiva pro bagety dále oprávnění v oboru "Pekařství, cukrářství". První je živností volnou, pro její výkon není třeba splnění žádných zvláštních předpokladů, druhá je činností řemeslnou, kdy je nutné splňovat určitou kvalifikaci, případně jmenovat odpovědnou osobu, která tyto podmínky splňuje. Požadovanou kvalifikací je:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
Samotná výroba baget může být realizována pouze v prostorách, které jsou k tomu stavebně určeny (kolaudovány). Před zahájením výroby je nejprve nutné získat stanovisko hygienické stanice. Stanovisko se vydává na žádost podnikatele, k žádosti musí být připojeny předepsané náležitosti, vč. např. podnikatelského plánu, seznamu vybavení apod. Úplný seznam požadovaných náležitostí naleznete zde.
Dále je k zahájení nutné získat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje, který provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
Pokud by se jednalo o výrobu baget, které nejsou určené k přímé spotřebě, ale zákazník si je může odnést zabalené domů, je třeba také před zahájením činnosti provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři. Náležitosti označení baget (etiketa) předepisuje zákon č. 110/1997 a vyhláška č. 113/2005.
S pozdravem
Petr Čížek
ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 12. 2012 18:44
Dobrý podvečer.Na Vašich stránkách jsem ztrávila celé hodiny,ale na mou otázku jsem odpověď nenašla.Zajímalo by mě,kde mohu vyrábět bagety pro svůj stánek,pokud je nechci kupovat od drahých obchodníků.Výrobna nemůže být ani přímo ve stánku,jelikož na to nejsou prostory.Vím,že musí mít nějaký původ zhotovení,které jsou na obalech i s názvem zhotovující firmy.Mohou být třeba zhotoveny doma,nebo v nějakém restauračním zařízení?Musí být na to nějaký ověřený doklad,nebo stačí se jen zaručit,jako majitel stánku?Předem Vám děkuji za odpověď,snad mi pomůžete.......