Srážka ze mzdy -hrubé porušení

• (neregistrovaný)

13. 10. 2005 1:32

Zaměstnavatel nená se mnou sepsanou dohodu o srážkách ze mzdy. Na výplatní pásce mám výplatu čistého 10 000 od zaměstnavatele jsem obdržel pouze 5000 a ústí oznámení že my strhává peníze za hrubé porušení kázně snažím se o ukončení pracovního poměru a proto nechodím do práce. Má tedy právo si udělat srážku z čisté mzdy bez mého souhlasu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2005 6:45

Vendula (neregistrovaný)

Re: Srážka ze mzdy -hrubé porušení
      Zaměstnavatel na takovou srážku nemá právo. Na druhé straně vzhledem k vašemu zavrženíhodnému způsobu ukončování pracovního poměru může vyčíslit škody, které mu svým jednáním způsobujete a úspěšně se domáhat jejich úhrady včetně úhrady soudních výloh. Zaměstnavatelé by se měli naučit tuto možnost využívat. Zaměstnanci by si pak uvědomili, že závazky z pracovněprávního vztahu platí i pro ně.

• 13. 10. 2005 6:55

Anonymní (neregistrovaný)

Souhlasím s Vendulou, ale i tento postup zaměstnavatele musí být zaznamenám písemně. Katka by si měla dát pozor aby nebyla propuštěna pro hrubé porušení pracovní kázně, objeví se to na zápočtovém listě, a dnes si každý zaměstnavatel dává pozor koho zaměstnává.

• 13. 10. 2005 7:29

Lena (neregistrovaný)

Mám pocit, že na zápočtový list se neuvádí paragraf pro který zaměstnanec ukončil pracovní poměr!

• 13. 10. 2005 10:42

anonym (neregistrovaný)

čert aby se v tom vyznal - pátrala jsem po tom, ale snad je lepší nevědět ... mám 2 odlišné výklady odborníků - jeden tvrdí, že přijetím zákona o zaměstnanosti nelze uvádět ž á d n ý důvod rozvázání pracovního poměru, naopak pokud uvedete § 53, může vás zaměstnanec žalovat u soudu (JUDr. B. Šubrt - myslím, že to publikoval v č. 2/2005 buď Práce a mzda nebo Mzdová účetní), druhý názor říká, že uvést lze jen výpovědní důvod§ 46 a ze zdravotních důvodů a ten třetí, který jsem si myslela, že se přikloní k jednomu nebo druhému, mě dodělal, jelikož mi sdělil, že z žádného právního předpisu nevyplývá přesný obsah potvrzení o zaměstnání a rovněž není předepsán žádný závazný tiskopis pro vystavení potvrzení o zaměstnání. Text NV zcela přesně uvádí, že .." kromě údajů o zaměstnání,druhu konaných prací a dosažené kvalifikaci je třeba uvést ..." Údajem o zaměstnání tudíž může např. být nejen uvedení dne vzniku prac.poměru,ale i uvedení důvodu skončení prac.poměru,pokud je uveden v dohodě,ve výpovědi nebo v právním úkonu směřujícím k okamžitému zrušení prac.poměru (JUDr.Jakubka MPSV) Tak pak si, milé mzdové, vyberte .... :) já důvody neuvádím, pokud by si zaměstnanec přál uvést důvod, uvedu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).