Re: Srážka ze mzdy -hrubé porušení
Zaměstnavatel na takovou srážku nemá právo. Na druhé straně vzhledem k vašemu zavrženíhodnému způsobu ukončování pracovního poměru může vyčíslit škody, které mu svým jednáním způsobujete a úspěšně se domáhat jejich úhrady včetně úhrady soudních výloh. Zaměstnavatelé by se měli naučit tuto možnost využívat. Zaměstnanci by si pak uvědomili, že závazky z pracovněprávního vztahu platí i pro ně.
Souhlasím s Vendulou, ale i tento postup zaměstnavatele musí být zaznamenám písemně. Katka by si měla dát pozor aby nebyla propuštěna pro hrubé porušení pracovní kázně, objeví se to na zápočtovém listě, a dnes si každý zaměstnavatel dává pozor koho zaměstnává.
Mám pocit, že na zápočtový list se neuvádí paragraf pro který zaměstnanec ukončil pracovní poměr!
čert aby se v tom vyznal - pátrala jsem po tom, ale snad je lepší nevědět ... mám 2 odlišné výklady odborníků - jeden tvrdí, že přijetím zákona o zaměstnanosti nelze uvádět ž á d n ý důvod rozvázání pracovního poměru, naopak pokud uvedete § 53, může vás zaměstnanec žalovat u soudu (JUDr. B. Šubrt - myslím, že to publikoval v č. 2/2005 buď Práce a mzda nebo Mzdová účetní), druhý názor říká, že uvést lze jen výpovědní důvod§ 46 a ze zdravotních důvodů a ten třetí, který jsem si myslela, že se přikloní k jednomu nebo druhému, mě dodělal, jelikož mi sdělil, že z žádného právního předpisu nevyplývá přesný obsah potvrzení o zaměstnání a rovněž není předepsán žádný závazný tiskopis pro vystavení potvrzení o zaměstnání. Text NV zcela přesně uvádí, že .." kromě údajů o zaměstnání,druhu konaných prací a dosažené kvalifikaci je třeba uvést ..." Údajem o zaměstnání tudíž může např. být nejen uvedení dne vzniku prac.poměru,ale i uvedení důvodu skončení prac.poměru,pokud je uveden v dohodě,ve výpovědi nebo v právním úkonu směřujícím k okamžitému zrušení prac.poměru (JUDr.Jakubka MPSV) Tak pak si, milé mzdové, vyberte .... :) já důvody neuvádím, pokud by si zaměstnanec přál uvést důvod, uvedu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 10. 2005 1:32
Zaměstnavatel nená se mnou sepsanou dohodu o srážkách ze mzdy. Na výplatní pásce mám výplatu čistého 10 000 od zaměstnavatele jsem obdržel pouze 5000 a ústí oznámení že my strhává peníze za hrubé porušení kázně snažím se o ukončení pracovního poměru a proto nechodím do práce. Má tedy právo si udělat srážku z čisté mzdy bez mého souhlasu.