Re: DPH - fakturace na Slovensko
Pokud je Váš zákazník plátce DPH registrovaný na Slovensku, tak mu vystavíte daňový doklad bez DPH, protože tato služba bude patřit mezi "plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet" a fakturovanou částku zapíšete do ř. 440 a 510. Pokud je neplátce, musíte DPH přiznat za něj a tudíž mu vystavíte normálně doklad s DPH, což se Vám projeví na ř. 210 nebo 215 a následně 510 v přiznání.
Děkuji za rychlou reakci.
Slovenská firma je plátcem DPH na Slovensku. Ted koukám do zákona na par.63 jak píšete "plnění osvobozená do daně s nárokem na odpočet", konkrétně se na nás vztahuje par. 67 - osvobození při poskytnutí služby do třetí země. ( kdo je prosím Vás třetí země ?). Nesedí mi ale odstavec 2, kde se píše, že se jedná o práce na movitém majetku, který je pořízen a dovezen za účelem těchto prací v tuzemku a poté doeslá zpět do třetí země. My ale vykonáváme elektromontážní práce v tuzemku a tato práce zůstane v tuzemku, nikam se neodveze.
Děkuji V.
3. země je zahraničí - t.j. země, které nejsou v Evropské Unii.
Výše uvedená odpověď je ale špatná, protože podle
§ 10, odst. 1) - pokud provádíte el.montážní práce na nemovitosti, tak je místo plnění tam, kde se nemovitost nachází - ČR
§ 10, odst. 4c)- práce na movité věci (pokud není vrácena do EU-což není=odst.5) je opět vždy místo plnění tam, kde je služba-oprava,montáž atd. prováděna.
Ve vašem případě tedy ani nezáleží, zda fakturujete plátci nebo neplátci v EU, musíte vždy vč. čs. DPH, protože místo plnění je v ČR.
Co se týče platby předem - viz §21,odst. 1) - musíte vystavit DD k přijaté platbě jako u českého plnění.
Z dotazu je zřejmé, že se jedná o el. montážní práce provedené v ČR pro slov. plátce a movitá věc se nikam neodveze (viz výše). Toť vše. Také jsem přesně nevěděla, o jaké konkrétní mont. práce, proto jsem dala na výběr:
buď na nemovitosti, nebo na movité věci , ale domnívám se, že je úplně jedno, čí ta movitá věc je, protože důležitější je, že zůstane v ČR. V obou případech je zdanění - místo plnění v ČR.
A hlavně chtěla vyvrátit 1. odpověď.
Tazatel si to musí přebrat, protože na základě jedné věty se nedá přesně odpovědět. Proto kolikrát píši tu "omáčku" okolo toho....
Děkuji, vaše rady mi moc pomohly. Dneska mi to ještě potvrdila paní auditorka.
( Myslím si , že jsem problematiku popsala dostatečně, že jste pochopili, s čím chci pomoci). Jak jsem uvedla - elektromontážní práce prováděné v tuzemsku a fakturované na Slovensko. Asi se jedná o movitou věc - stožáry, větrné elektrárny apod.
V.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 10. 2005 8:21
Dobrý den,
dosud naše firma obchodovala pouze v rámci tuzemska, ale nyní se nám naskytla spolupráce se slovenskou firmou a já si nevím rady, jak s DPH. Proto vás moc prosím o radu.
Jsme firma mající sídlo v ČR a poskytujeme elektromontážní práce. Tyto práce budeme poskytovat firmě mající sídlo na Slovensku. Ale práce budou uskutečněny v ČR. Mám tedy vystavit běžnou fakturu na Slovensko s DPH 19% ? Částka za práce je domluvená v české měně.
Také jsme se domluvili na záloze. Vystavíme zálohovou fakturu bez DPH, až nám přijdou peníze, vystavím daňový doklad na zálohu, kde tuto částku už rozdělím na základ a DPH a odvedu u nás DPH ? Je to tak ?
Děkuji mockrát za pomoc.
Veronika.