Tvorba faktury

• (neregistrovaný)

2. 1. 2013 16:49

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat, kdy je nutné vytvářet a posílat zákazníkům fakturu a kdy ne. Jedná se mi o konkrétní příklad a to inzertní portál. Když budu mít inzertní portál a nebudu prodávat nic movitého, pouze poskytovat klientům možnost zadat si placený inzerát, je nutné vytvářet fakturu? Je totiž možné, že bude inzerát stát např. 5Kč. Je to směšná částka a připadá mi zbytečné vytvářet fakturu. Nestačí pouze klientovi poslat emailem platební instrukce? - případně fakturu až na požádání? Plátce DPH nebudu.

Jsou totiž i určité servery, kdy si můžete obědnat např. na mobil hru, zaplatíte ji smskou a taky zde žádnou fakturu nedostanete.

Děkuji Vám

S pozdravem

Martin Dvořák.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2013 17:26

Rop

Fakturu (či jiný doklad) musíte vystavit jen pouze pokud to zákazník bude vyžadovat a to v souladu s živnostenským právem (a částečně i s občanským zákoníkem).

• 3. 1. 2013 15:38

Martin Dvořák (neregistrovaný)

Fakturu (či jiný doklad) musíte vystavit jen pouze pokud to zákazník bude vyžadovat a to v souladu s živnostenským právem (a částečně i s občanským zákoníkem). 

RE: děkuji Vám pane Řího, chtěl bych se Vás ještě zeptat, jak to je s dokladem o zaplacení. Je zde povinnost vystavovat jej nebo ne?  Narazil jsem totiž na internetu na tuto informaci: 

• faktura - je čistě o serióznosti vůči zákazníkovi ( možné tedy pouzena vyžádání )

•    
      • zákazník - má dostat potvrzení o přijetí platby, stačí elektronické - identifikace: kdo obdržel, od koho, částka, kdy (případně z výpisu) - je toto pravda, nebo ne?nikdy jsem neviděl, že by mi kdokoliv posílal informaci o tom, kdy obdrželi odemne penize

•    
      • Ale při kontrole z finančního úřadu musím mít v evidenci tyto doklady :fakturu + bank. výpis - stačí v elektronické podobě a je to nutné?

Je to tedy pravda nebo ne?

Děkuji Vám a zůstávám s pozdravem

Martin Dvořák.

• 3. 1. 2013 20:33

Rop

Žádná povinnost neexistuje pokud nejste plátcem DPH.

Ani pro kontrolu nemusíte mít faktury ... stačí evidence příjmů a pohledávek ...

Doporučuji najít si nějakého účetního či daňového poradce

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).