Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 1. 2013 20:06
Dobrý den, nevím si rady s jednáním svého zaměstnavatele. Jsem zaměstnána od 1.června 2011. Při nástupu jsem ze své vlastní nevědomosti nepodala daňové prohlášení na děti. Ale neupozornila mě ani paní ůčetní a zaměstnavatel, u kterého jsem do té doby pracovala na dohodu a tudíž mě znal velmi dobře a věděl, že jsem samoživitelka dvou dospívajících dětí. Daňové přiznání jsem vyplňovala až v únoru přímo na finančním úřadě. Dostala jsem tak zpětně daňové bonusy na děti. Letošním rokem s novou paní účetní jsem o tomto stavu mluvila s tím, že bych byla ráda za vyplácení bonusů tak jak bývá zvykem a to měsíčně. Dle občanského průkazu si opsala jména a rodná čísla dětí. S tím, že budou bonusy zavedeny. Od té doby jsou sice bonusy vedeny na všech mých výplatnicích i v oddělení k výplatě. Dokonce na povrzení o čtvrtletní mzdě jsou uvedeny děti jako vedené pro daňová zvýhodnění. Ale bonusy mi zaměstnavatel odmítá vyplatit. V měsíci dubnu jsem nastoupila na PN - jsem poživatelkou ID 2 stupně, po 2 operacích páteře propukly opět problémy, které jsem ovšem kvůli práci přecházela několik měsíců. Domáhala jsem se nejen vyplacení bonusů, ale i poslední výplaty za měsíc duben 2012. Po 10 měsících tohoto dohadování mi zaměstnavatel napsal, že bonusy mi nemohly být vyplaceny, protože jsem nepodepsala daňové prohlášení, nepředložila prohlášení o tom, že bonusy na děti nepobírá můj ex manžel a potvrzení o studiu staršího ze synů, který je na učilišti druhým rokem. Několikrát jsem s účetní byla, ale ani jednou mi neřekla že je toto třeba dodat. Ale vše je vedeno pravděpodobně v jejich účetnictví.
Mám základní plat 9000Kč.(na naléhání zaměstnavatele jsem totiž přistoupila na to že mi bude přiznávat tyto peníze a 3000,- mi bude dávat bokem, aby za mně neplatil tolik odvodů)
Prosím o radu jak se k tomuto problému postavit. Nejsem si ale ani jista mám-li na bonusy v měsících leden, únor, březen 2012 nárok, při platě 9000,- od 1.6.2011 kdy mě zaměstnal. ??? Nyní jsem stále na PN, utekla jsem zpod kudly, :-) čekají mě lázně, ale dnes už vím, že po ukončení neschopenky podám výpověď a budu se snažit uživit podnikáním i vzhledem ke svému zdraví. Totiž být denně v práci od nevidím do nevidím, v náročném psychicky zétěžovém prostředí a každý měsíc prosit o výplatu abych dostala výplatu na 4-5x, pro mě nesmírně neuspokojivé. O tom, že výplatu jsme dostávali na ruku a ani proti podpisu nic...
Děkuji moc za odpověď.