Vážena paní Šindlerová,
děkuji za Váš dotaz. Na případ, že se zaměstnavatel dopouští diskriminačního jednání, myslel zákonodárce přijetím zákona č. 198/2009 Sb. o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací. Podle jeho ustanovení § 10 máte nárok domáhat se u soudu, aby bylo od diskriminace upuštěno, aby byly odstraněny důsledky diskriminačního zásahu a aby Vám bylo dáno přiměřené zadostiučinění. Pokud by byla Vaše dobrá pověst nebo důstojnost poškozena ve značné míře a náprava podle výše uvedeného by nebyla dostačující, máte právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.
Lze též doplnit, že pokud před soudem budou uvedeny skutečnosti svědčící o diskriminaci na základě pohlaví, rasového nebo etnického původu, náboženství, víry, světového názoru, zdravotního postižení, věku nebo sexuální orientace v oblasti pracovní nebo jiné závislé činnosti včetně přístupu k nim, povolání, podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, platí podle občanského soudního řádu tzv. obrácené důkazní břemeno, tedy žalovaný je povinen dokázat, že nedošlo k porušení zásady rovného zacházení.
Ptáte-li, jakým způsobem vyřešit finanční situaci v rodině, přichází v úvahu využití dávek sociálního zabezpečení, konkrétně ze subsystému státní sociální podpory podle zákona č. 117/1995 Sb. Konkrétně by se mohlo jednat např. o příspěvek na bydlení. Hovořím o tzv. testované dávce (tedy závislé na výši příjmu), která má pomoci s úhradou nákladů na bydlení rodinám i jednotlivcům s nižšími příjmy. Výše dávky závisí kromě výše příjmů dále na výši nákladů na bydlení. Bližší informace je možno vyhledat např. na oficiálních stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni.
Dále přichází v úvahu využití systému pomoci v hmotné nouzi podle zákona č. 111/2006 Sb., zejména využití příspěvku na živobytí, doplatku na bydlení či mimořádné okamžité pomoci. Ohledně těchto dávek rozhodují krajské pobočky Úřadu práce. Místní příslušnost konkrétní pobočky se určí podle trvalého pobytu žadatele.
V případě, že Vám hrozí exekuce, je dobré řešit věc hned od počátku, než pak čelit nepříznivým důsledkům. V první řadě mohu doporučit řádné přebírání korespondence, neboť vzniku exekuce nejlépe zabráníte tím, že budete informována o soudních řízeních vedených vůči Vaší osobě, a budete tak mít možnost účinně se bránit. Pokud jste ztratila přehled o tom, které exekuce jsou proti Vám vedeny, můžete toto zjistit nahlédnutím do Centrální evidence exekucí (www.ceecr.cz), a to prostřednictvím internetu. Jedná se o databázi všech pravomocně vedených exekucí, kterou provozuje Exekutorská komora ČR. Další možností je dotázat se na nařízená řízení na místně příslušném soudě podle místa trvalého bydliště či místa podnikání.
Neumožňují-li Vaše finanční poměry využití služeb advokáta, mohu Vás v dalším odkázat na bezplatné právní poradny Exekutorské komory ČR. Nacházejí se v Praze, Brně a Plzni a objednat se můžete na tel. čísle 296 917 586.
S uctivým pozdravem
Jiří Prošek
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2013 2:07
Dobrý den,
jelikož jsem ve svych 29 letech stale svobodna a bezdetna chtela bych se Vas zeptat jak je to s tim, kdyz jsem stale v praci diskriminovana a zadluzovana svym vlastnim zamestnavatelem a vlastne i neustale propoustena bez udani duvodu, zaplatim za to ze me zamestnani vic nez si stacim vydelat a je drzost jenom propoustet po trech dnech a cakat dalsi rok, aby se naklady nezvysily, kdyz mam zkusebni dobu a nic jsem v praci neprovedla jen to ze jsi snad verim vic nez spoustu chlapu okolo me, nekdo a bydlim stale u svych rodicu a nemam narok ani na vlastni socialni podporu a v tomhle kruku jsem uz od doby co jsem vysla skolu. Zaplatila jsem spoustu exekuci a nic z toho zivota nemam, tak se na Vas obracim, protoze jsem to zkousela vsude. Do skoly se zatim vracet nehodlam a rodinu zaklad opravdu nechci co se tyka moji situace je moje matka jeste v horsi u ktere bydlim a rada bych uplatnila to na co v tomhle state mam vlastne narok, kdyz to neni nikde napsano, protoze soudy ani pravnici mi s tim nepomohou rikaji mi akorad veci co nejsou pravda, protoze sem si jista ze neznam duvody a nikomu neverim je to tim ze jsem podnikatel dnes uz registrovany na vedlejsi cinnost a nemam, s tim spojene zadne povinnosti a o to vic mi hrozi exekuce za to ze nemam z ceho zaplatit momentalne, kdyz je tady takovy blby system, kdo mi v tom ma poradit memu otci je to kvuli mame jedno a nemocna nejsem, aby me diskriminoval i vlastni bratr na koho se mam obratit tedy kdyz me bez penez a stale prace nikdo nechce ani partner? Vadi mi zabavovani mych veci, kdyz jsem mlada a je to dozivotne nenavratny prijem a situaci mezi myma vztahama to opravdu nikdy nezmeni. Rozumite?? Dekuji za odpoved.