Dobrý den,
V obchodněprávních vztazích není dána striktní 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace. Prodávající je povinen reklamaci vyřídit v přiměřené době, jedná se o neurčitý pojem, proto je nezbytné posuzovat přiměřenost případ od případu. Ve Vašem případě se domnívám, že 6 týdnů pro vyřízení reklamace je doba více než přiměřená. Podle ustanovení §437 odst. 3 Obchodního zákoníku nemůže kupující uplatnit jiné nároky z vad zboží před uplynutím dodatečné přiměřené lhůty. Pro Vás proto bude nejvhodnější prodávajícího vyzvat (nejlépe písemně) k vyřízení reklamace a stanovit mu k tomu dodatečnou lhůtu (vzhledem k již uplynulým 6 týdnům by měla stačit několikadenní lhůta). Při stanovování dodatečné lhůty je vhodné prodávajícího upozornit na Váš úmysl odstoupit od smlouvy v případě, že reklamace nebude ani v poskytnuté přiměřené lhůtě vyřízena (§437 odst. 5 Obchodního zákoníku). To Vám potom poskytne možnost od smlouvy odstoupit a nárokovat si tak od prodávajícího vrácení peněz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2013 16:50
Jsem živnostník a podnikám v oboru autoopravárenství. Mám rozepři s dodavatelem náhradních dílů ohledně lhůty reklamačního řízení. Dle mého názoru by mnou podaná reklamace na náhradní díl měla být vyřízena do 30 dnů, pak vráceny peníze. Dodavatel tvrdí, že ve velkoobchodním prodeji tento zákon neplatí, že platí jen mezi prodávajícím a spotřebitelem. Reklamovaný díl je v řízení 6 týdnů a zatím bez vyjádření prodejce. Já jsem zákazníkovi do měsíce peníze vrátil. Hledal jsem v obchodním zákoníku a zjistil jen rozdíl v záruční době, nikoli ve lhůtě reklamačního řízení. Souhlas na prodloužení lhůty jsem nedával Mám tedy pravdu já, nebo dodavatel?
Děkuji za odpověď