Vyúčtování dle mandantní smlouvy

• (neregistrovaný)

5. 1. 2013 16:02

Dobrý den, finanční limit odměny mandatáře stanoven není, nicméně nemám tuto odměnu řešenou ani ve smlouvě , klient a tedy mandant mě bez odůvodnění vypověděl smlouvu a zmařil tak mou činnost ve věci vymožení pohledávky za jeho dlužníkem - neboť se sami dohodli, na případu jsem pracoval 2 roky a pohledávka už byla připravena k podání na soud , protože se mě nepodařilo tuto pohledávku vymoci do dne vypovězení zmíněné smlouvy - jak mám a podle jakého vzorce či tabulky (paušál) vyúčtovat náklady a odměnu aby se jednalo o odměnu obvyklou , jak zjistím cenu obvyklou (hodinový tarif , měsíční) nevím. Když mandátní smlouva neobsahuje ustanovení o úhradě (či "neúhradě) dalších nákladů, které s předchozím souhlasem mandanta účelně vynaloží při plnění svých závazků z mandátní smlouvy.  Píše se sice , že v případě, že mandátní smlouva neobsahuje ustanovení o nákladech, které vzniknou mandatáři, použije se podpůrně ustanoví § 571 obchodního zákoníku, podle kterého je mandat povinen uhradit mandatáři náklady, které mandatář nutně nebo účelně vynaložil při plnění svého závazku jen stále nevím , jakou výši odměny si můžu tedy naúčtovat a i když mandant měl nárok  vypovědět smlouvu , zda mě tímto však nepoškodil a nezmařil mou činnost , když jsem nemohl činnost dokončit. Děkuji za vysvětlení a radu. Grmela  (grmelino@email.cz) Nárok uplatňuji nyní u soudu neboť mě zmíněný mandant jako objednatel odmítá uznat můj nárok na odměnu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2013 13:37

bez přezdívky

Dobrý den, žádné předpisy bohužel nespecifikují výši obvyklých nákladů při plnění z mandátní smlouvy. Je to samozřejmě z důvodu toho, že každá smlouva je specifická, a tudíž nelze postihnout ani obecnou úpravu nákladů.Nicméně zákonodárce specifikoval alespoň druhy nákladů mandatáře. Jako nutné náklady označuje takové náklady, bez jejich vynaložení by nebylo možné vůbec zahájit nebo pokračovat v plnění závazků vyplývajících z mandátní smlouvy. Jako příklad uvádí soudní poplatky.Účelně vynaloženými náklady pak jsou náklady, které objektivně přispívají k dosažení mandantem očekávaného výsledku (napříkladnáklady na nezávislou odbornou kontrolu kvality provedených stavebních prací).Zákon ale nespojuje vznik nároku na náhradu nákladů s okamžikem splnění závazků mandatáře vyplývajícího z mandátní smlouvy a mandatář tak je oprávněn náhradu nutně nebo účelně vynaložených výdajů požadovat ještě před ukončením výkonu své činnosti. Z toho tedy vyplývá, že mandant Váš výpovědí nijak nepoškodil, protože můžete i nadále požadovat své výdaje spojené s mandátní smlouvou.Výše odměny z jednotlivých úkonů spolu s přiměřenou odměnou za provedenou práci však zákony nikde neobsahují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).