Dobrý den, žádné předpisy bohužel nespecifikují výši obvyklých nákladů při plnění z mandátní smlouvy. Je to samozřejmě z důvodu toho, že každá smlouva je specifická, a tudíž nelze postihnout ani obecnou úpravu nákladů.Nicméně zákonodárce specifikoval alespoň druhy nákladů mandatáře. Jako nutné náklady označuje takové náklady, bez jejich vynaložení by nebylo možné vůbec zahájit nebo pokračovat v plnění závazků vyplývajících z mandátní smlouvy. Jako příklad uvádí soudní poplatky.Účelně vynaloženými náklady pak jsou náklady, které objektivně přispívají k dosažení mandantem očekávaného výsledku (napříkladnáklady na nezávislou odbornou kontrolu kvality provedených stavebních prací).Zákon ale nespojuje vznik nároku na náhradu nákladů s okamžikem splnění závazků mandatáře vyplývajícího z mandátní smlouvy a mandatář tak je oprávněn náhradu nutně nebo účelně vynaložených výdajů požadovat ještě před ukončením výkonu své činnosti. Z toho tedy vyplývá, že mandant Váš výpovědí nijak nepoškodil, protože můžete i nadále požadovat své výdaje spojené s mandátní smlouvou.Výše odměny z jednotlivých úkonů spolu s přiměřenou odměnou za provedenou práci však zákony nikde neobsahují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 1. 2013 16:02
Dobrý den, finanční limit odměny mandatáře stanoven není, nicméně nemám tuto odměnu řešenou ani ve smlouvě , klient a tedy mandant mě bez odůvodnění vypověděl smlouvu a zmařil tak mou činnost ve věci vymožení pohledávky za jeho dlužníkem - neboť se sami dohodli, na případu jsem pracoval 2 roky a pohledávka už byla připravena k podání na soud , protože se mě nepodařilo tuto pohledávku vymoci do dne vypovězení zmíněné smlouvy - jak mám a podle jakého vzorce či tabulky (paušál) vyúčtovat náklady a odměnu aby se jednalo o odměnu obvyklou , jak zjistím cenu obvyklou (hodinový tarif , měsíční) nevím. Když mandátní smlouva neobsahuje ustanovení o úhradě (či "neúhradě) dalších nákladů, které s předchozím souhlasem mandanta účelně vynaloží při plnění svých závazků z mandátní smlouvy. Píše se sice , že v případě, že mandátní smlouva neobsahuje ustanovení o nákladech, které vzniknou mandatáři, použije se podpůrně ustanoví § 571 obchodního zákoníku, podle kterého je mandat povinen uhradit mandatáři náklady, které mandatář nutně nebo účelně vynaložil při plnění svého závazku jen stále nevím , jakou výši odměny si můžu tedy naúčtovat a i když mandant měl nárok vypovědět smlouvu , zda mě tímto však nepoškodil a nezmařil mou činnost , když jsem nemohl činnost dokončit. Děkuji za vysvětlení a radu. Grmela (grmelino@email.cz) Nárok uplatňuji nyní u soudu neboť mě zmíněný mandant jako objednatel odmítá uznat můj nárok na odměnu.