Daňový bonus - pozastavená činnost

• 7. 1. 2013 13:38

Dobrý den ,
    měl bych dotaz ohledně uplatnění daňového bonusu na děti. Jako živnostník-řemeslník pracuji již řadu let a uplatňuji daňový bonus na děti vždy za celý rok co činnost vykonávám, ale v minulém roce jsem si po akutní operaci ze zdravotních důvodů od 1.12. 2012 do 28.2.2013 pozastavil činnost a přihlásil se na úřad práce . Nyní by mě zajímalo jestli si můžu daňový bonus na děti za minulý rok nárokovat za celých 12 měsíců  když OSVČ jsem byl jen 11 měsíců , nebo mám nárok také jen na těch 11 měsíců které jsem činnost provozoval ?
    Díky za odpověď , s pozdravem O. Lamač

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2013 17:18

bez přezdívky

Dobrý den pane Lamači,

daňový bonus na děti si můžete nárokovat za celých 12 měsíců. V tomto případě je rozhodující, zda Vaše roční příjmy z podnikání (nebo i jiné příjmy dle § 6 - 9 zákona o daních z příjmů, které Vám loni mohly plynout) byly ve výši minimálně šestinásobku minimální mzdy (= ve výši alespoň 48 tis. Kč za zdaňovací období r. 2012) a zda Vaše děti splnily podmínky pro definici vyživovaného dítěte dle ustanovení § 35c zákona o daních z příjmů, tj. nezletilé dítě nebo zletilé dítě až do dovršení 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a soustavně se připravuje na budoucí povolání atd.

Podmínka minimálního ročního příjmu je uvedena v § 35c odst. 4 zákona o daních z příjmů, vyživované dítě je definováno v odst. 6 téhož ustanovení.

S pozdravem a přáním pevného zdraví v roce 2013

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).