Dobrý den pane Lamači,
daňový bonus na děti si můžete nárokovat za celých 12 měsíců. V tomto případě je rozhodující, zda Vaše roční příjmy z podnikání (nebo i jiné příjmy dle § 6 - 9 zákona o daních z příjmů, které Vám loni mohly plynout) byly ve výši minimálně šestinásobku minimální mzdy (= ve výši alespoň 48 tis. Kč za zdaňovací období r. 2012) a zda Vaše děti splnily podmínky pro definici vyživovaného dítěte dle ustanovení § 35c zákona o daních z příjmů, tj. nezletilé dítě nebo zletilé dítě až do dovršení 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a soustavně se připravuje na budoucí povolání atd.
Podmínka minimálního ročního příjmu je uvedena v § 35c odst. 4 zákona o daních z příjmů, vyživované dítě je definováno v odst. 6 téhož ustanovení.
S pozdravem a přáním pevného zdraví v roce 2013
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 1. 2013 13:38
Dobrý den ,
měl bych dotaz ohledně uplatnění daňového bonusu na děti. Jako živnostník-řemeslník pracuji již řadu let a uplatňuji daňový bonus na děti vždy za celý rok co činnost vykonávám, ale v minulém roce jsem si po akutní operaci ze zdravotních důvodů od 1.12. 2012 do 28.2.2013 pozastavil činnost a přihlásil se na úřad práce . Nyní by mě zajímalo jestli si můžu daňový bonus na děti za minulý rok nárokovat za celých 12 měsíců když OSVČ jsem byl jen 11 měsíců , nebo mám nárok také jen na těch 11 měsíců které jsem činnost provozoval ?
Díky za odpověď , s pozdravem O. Lamač