Podání Daňového přiznání za pronájem bytu

• (neregistrovaný)

7. 1. 2013 18:57

Dobrý den
    Chci začít pronajímat byt,který mám na HÚ a potřebuji poradit co mám uvezt do DP.Mám již připravenou smlouvu na pronájmu a představuji si,že čistý příjem z pronájmu by byl 10000,- měsíčně(polatky za byt bych si platil sám)-tj. měsíční zálohy 1650,-kč,elektř. 800,-kč.Chci se zeptat co bude pro mne lepší,paušál(30%),nebo uplatnit skutečné náklady.Můžu si uplatnit jako náklad vůči přijmům úroky z HÚ(podle parag. 9ZDP)-lze to jenom pokud bych uplatnil skutečné náklady nebo i jako paušál?Potom jestli mohu uplatnit jako náklad odpis na byt 1,4%(HÚ na 1000000kč+500000 vlastních),dále např. pojištění na byt,teplo,voda atd.-prostě to co platím v měsíčních zálohách-mužu toto uvézt jako nákladady s pronájmem spojené?A ještě další věc,co je pro mne lepší bydlet v tomto bytě na HÚ a vlastní ho uplatnit odpočet na daních zaplacené úroky z HÚ(17620,- za r.2012-platba za 1/4 roku začátek splácení),tedy příští roky to bude větší suma,nebo ho pronajmu a napíši si to jako náklady.A nakonec se chci informovat o možnosti,aby mi dělal DP dan.poradce-ted momentálně mi to dělá mzdová účetní,může mi to přiznání již udělat letos?Děkuji za odpověd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2013 10:04

bez přezdívky

Dobrý den,

v zásadě jsou Vaše úvahy vedeny správným směrem. Pokud budete byt pronajímat, máte obecně možnosti uplatňovat výdaje s pronájmem spojené buď jako skutečné výdaje, popř. jako paušální výdaje (30 %). Budete-li uplatňovat skutečné výdaje, pak mezi jednotlivými skutečnými výdaji budou Vámi zmíněné položky včetně odpisu bytu a úroků z hypotéčního úvěru. Pokud se rozhodnete pro paušální výdaje, ty již v sobě zahrnují veškeré částky výdajů, tedy úroky z hypotéky již nebudete moci uplatnit.

Rozhodujete-li se, zda byt vůbec pronajmout, daňové důsledky tohoto rozhodnutí jste popsal správně, tedy budete-li byt pronajímat, bude Vám plynout nájemné (zdaňované) a oproti němu si uplatníte výdaje včetně úroků z hypotečního úvěru, pokud v bytě budete bydlet, budete si moci částky úroků uplatnit také - jako nezdanitelnou část základu daně.

Jinak daňový poradce může daňové přiznání zpracovat a podat již za rok 2012, pokud budete potřebovat jakoukoliv asistenci, jsme Vám rádi k dispozici.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).