Dobrý den,
v zásadě jsou Vaše úvahy vedeny správným směrem. Pokud budete byt pronajímat, máte obecně možnosti uplatňovat výdaje s pronájmem spojené buď jako skutečné výdaje, popř. jako paušální výdaje (30 %). Budete-li uplatňovat skutečné výdaje, pak mezi jednotlivými skutečnými výdaji budou Vámi zmíněné položky včetně odpisu bytu a úroků z hypotéčního úvěru. Pokud se rozhodnete pro paušální výdaje, ty již v sobě zahrnují veškeré částky výdajů, tedy úroky z hypotéky již nebudete moci uplatnit.
Rozhodujete-li se, zda byt vůbec pronajmout, daňové důsledky tohoto rozhodnutí jste popsal správně, tedy budete-li byt pronajímat, bude Vám plynout nájemné (zdaňované) a oproti němu si uplatníte výdaje včetně úroků z hypotečního úvěru, pokud v bytě budete bydlet, budete si moci částky úroků uplatnit také - jako nezdanitelnou část základu daně.
Jinak daňový poradce může daňové přiznání zpracovat a podat již za rok 2012, pokud budete potřebovat jakoukoliv asistenci, jsme Vám rádi k dispozici.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 1. 2013 18:57
Dobrý den
Chci začít pronajímat byt,který mám na HÚ a potřebuji poradit co mám uvezt do DP.Mám již připravenou smlouvu na pronájmu a představuji si,že čistý příjem z pronájmu by byl 10000,- měsíčně(polatky za byt bych si platil sám)-tj. měsíční zálohy 1650,-kč,elektř. 800,-kč.Chci se zeptat co bude pro mne lepší,paušál(30%),nebo uplatnit skutečné náklady.Můžu si uplatnit jako náklad vůči přijmům úroky z HÚ(podle parag. 9ZDP)-lze to jenom pokud bych uplatnil skutečné náklady nebo i jako paušál?Potom jestli mohu uplatnit jako náklad odpis na byt 1,4%(HÚ na 1000000kč+500000 vlastních),dále např. pojištění na byt,teplo,voda atd.-prostě to co platím v měsíčních zálohách-mužu toto uvézt jako nákladady s pronájmem spojené?A ještě další věc,co je pro mne lepší bydlet v tomto bytě na HÚ a vlastní ho uplatnit odpočet na daních zaplacené úroky z HÚ(17620,- za r.2012-platba za 1/4 roku začátek splácení),tedy příští roky to bude větší suma,nebo ho pronajmu a napíši si to jako náklady.A nakonec se chci informovat o možnosti,aby mi dělal DP dan.poradce-ted momentálně mi to dělá mzdová účetní,může mi to přiznání již udělat letos?Děkuji za odpověd.