Hlavní navigace

Nemoc, zrušení ve zk.době,problém

  • (neregistrovaný)

    23. 3. 2017 11:47

    dobrý den, jak by jste prosím řešili nebo trochu napověděli při této situaci , která nám vznikla:
    sl.prodavačka nástup do zaměst. 20.1.17 (musím napsat problémová)
    od 14.2.17 v PN - zaměstnavatel chtěl po 14 dnech PN zrušit PP ve zk.době , posílili jsme na doručenku , kterou konečně převzala 15.3.2017. Ale !!!! pořád jsme měli za to ,že v PN, jelikož poslala IV.díl PN (podle všeho dostala při začátku nemoci) ,takže jsme poslali pokračování na OSSZ a ve mzdě za 2/17 jsme vyplatili náhradu v plné výši. ALE !!! tento týden jsme se dozvěděli, když jsme řešili kvůli její exekuci na ossz , že jí zpětně p.doktor ukončil PN (protože se nedostavila na kontrolu)ke dni 17.2.17 tzn. už po 3 dnech nemoci. Což nám ona samozřejmě , protože nekomunikuje nedala vědět, nic neposlala.Takže samozřejmě vznikl přeplatek na náhradě, která jí náležela pouze za 1 den. Zkoušela jsem se s ní spojit podařilo se slíbila, že přeplatek vrátí přes pokladu, (tak uvidíme), to by možná bylo celkem vyřešené, ale jak ošetřit to, že vlastně od 18.2.17 -15.3.17
    nechodila do práce , ani jí nevznikl nárok na dovolenou , kterou by jsme jí strhli (za celou dobu odpracovala pouze 17 dní) ,prostě není z čeho nic vzít . Nebo už radši nechat tak, zaměstnavatel nechci už s ní nic řešit.
    moc děkujeme za reakce.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 3. 2017 12:30

      atreus

      Re: nemoc, zrušení ve zk.době,problém
      Proč jste jí vyplatili náhradu, když neodevzdala "lístek na peníze" ke konci února?

    • 23. 3. 2017 13:39

      Mirka78 (neregistrovaný)

      Re: nemoc, zrušení ve zk.době,problém
      Já myslím, že to moc řešíte. Tím, že měla ukončenou PN ke di 17.02.2017 a nedostavila se do práce, porušila zákoník práce a má neomluvenou absenci. Na základě toho, že Vám jako zaměstnavateli tyto skutečnosti neoznámila, se i neoprávněně obohatila. Na základě těchto skutečností, bych jí původní výpověď změnila na §53 okamžité zrušení pracovního poměru za zvlášť hrubé porušení pracovní kázně a to ke dni 18.02.2017. Výplatu bych přepočítala a vyčíslila rozdíl, který má vrátit. Písemně bych ji obeslala s výzvou k vrácení a upozorněním, že v případě, že částku nevyrovná do určitého data, podáte na ni trestní oznámení pro podvod. Pokud je škoda nad 5tis., bude se tím PČR i zabývat. Jsem si jistá, že se slečna ozve.

    • 23. 3. 2017 13:46

      VH

      Re: nemoc, zrušení ve zk.době,problém
      PP skončil 15.3.2017 zrušením ve zkušební době. Nechápu, jak chcete měnit právní jednání, na základě kterého PP skončil (a nebyla to výpověď).
      Okamžité zrušení PP není § 53, ale 55, není to pracovní kázeň, ale porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci (zde zvlášť hrubým způsobem).
      Já bych se podívala i na jednání toho, kdo vyplatil, ač neměl.

    • 23. 3. 2017 14:15

      Mirka78 (neregistrovaný)

      Re: nemoc, zrušení ve zk.době,problém
      Jak jsem pochopila z předchozích příspěvků, potvrzení o trvání PN na prvních 14 dní účetní obdržela, takže jej zřejmě lékař vystavil dopředu. Z jejího pohledu bylo vše dobře, jelikož nevěděla, že PN byla ukončena již 17.02. Tuto informaci měla obdržet od zaměstnance v okamžiku navrácení se do práce, což nenastalo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).