Dobrý den pane Dědiči,
dle předložených informací jste v roce 2011 ukončil středoškolské vzdělání a začal studovat na vysoké škole, kde jste absolvoval 1 semestr, tzn., že po část roku 2012 jste byl studentem vysoké školy. Během roku 2012 jste kromě zaměstnání začal i podnikat.
Povinnost podat daňové přiznání (či naopak možnost požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování) vyplývá z ustanovení § 38g odst. 1 a 2 zákona o daních z příjmů. Z těchto ustanovení lze vyložit, že povinnost podat daňové přiznání Vám vznikne v případě, kdy jste měl (kromě příjmů ze zaměstnání) další příjmy (například z podnikání) vyšší než 6 000 Kč. Pokud Vám tato povinnost vznikla, za rok 2012 jste povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob na Váš finanční úřad, a to nejpozději dne 2.4.2013, kde uvedete své příjmy, jak ze závislé činnosti (ze zaměstnání na základě potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012), tak i příjmy z podnikání, popř. další zdaňované příjmy.
Slevu na dani týkající se studia můžete uplatnit, pokud jste v roce 2012 ještě studoval, tedy "soustavně se připravoval na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem". V takovém případě si může odečíst z částky daně až 4 020,- Kč ročně, přičemž slevu můžete uplatnit jen za ty kalendářní měsíce, na jejichž počátku jste byl studentem (měsíčně 335,- Kč). Nárok na slevu máte až do dovršení věku 26 let (případně až do 28 let, jde-li o prezenční formu studia v doktorském programu). Slevu na dani je nutné doložit potvrzením o studiu ze školy, na které jste studoval.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 1. 2013 12:42
Dobrý den,
V roce 2011 jsem ukončil studium SŠ a následně jsem nastoupil na VŠ kde jsem strávil 1 semestr. Po této době jsem další 3-4 měsíce hledal zaměstnání a zdravotní pojištění si platil sám. V roce 2012 jsem nastoupil do zaměstnání a registroval jsem se jako OSVČ. (zaměstnán jsem v nevlastním podniku)
Můj dotaz je následujicí:
1) Mám nárok na odpočet na studenta při ročním zůčtování daní pokuď tuto skutečnost uvedu v prohlášení a dodám potvrzení školy?
2) A pokuď ano, jaké potvrzení potřebuji ? SŠ, VŠ nebo obojí ? VŠ je poměrně pro mě daleko.
3) Mám vůbec podávat roční zůčtování mému zaměstnavateli nebo na finančním úřadě ?
Předem děkuji a přeji příjemný zbytek dne.
Tomáš Dědič.