Roční zůčtování daní v prvním zaměstnání po ukončení studia

• (neregistrovaný)

10. 1. 2013 12:42

Dobrý den,

V roce 2011 jsem ukončil studium SŠ a následně jsem nastoupil na VŠ kde jsem strávil 1 semestr. Po této době jsem další 3-4 měsíce hledal zaměstnání a zdravotní pojištění si platil sám. V roce 2012 jsem nastoupil do zaměstnání a registroval jsem se jako OSVČ. (zaměstnán jsem v nevlastním podniku)

Můj dotaz je následujicí:

1) Mám nárok na odpočet na studenta při ročním zůčtování daní pokuď tuto skutečnost uvedu v prohlášení a dodám potvrzení školy? 
    2) A pokuď ano, jaké potvrzení potřebuji ? SŠ, VŠ nebo obojí ? VŠ je poměrně pro mě daleko.
    3) Mám vůbec podávat roční zůčtování mému zaměstnavateli nebo na finančním úřadě ?

Předem děkuji a přeji příjemný zbytek dne.
    Tomáš Dědič.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2013 10:17

bez přezdívky

Dobrý den pane Dědiči,

dle předložených informací jste v roce 2011 ukončil středoškolské vzdělání a začal studovat na vysoké škole, kde jste absolvoval 1 semestr, tzn., že po část roku 2012 jste byl studentem vysoké školy. Během roku 2012 jste kromě zaměstnání začal i podnikat.

Povinnost podat daňové přiznání (či naopak možnost požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování) vyplývá z ustanovení § 38g odst. 1 a 2 zákona o daních z příjmů. Z těchto ustanovení lze vyložit, že povinnost podat daňové přiznání Vám vznikne v případě, kdy jste měl (kromě příjmů ze zaměstnání) další příjmy (například z podnikání) vyšší než 6 000 Kč. Pokud Vám tato povinnost vznikla, za rok 2012 jste povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob na Váš finanční úřad, a to nejpozději dne 2.4.2013, kde uvedete své příjmy, jak ze závislé činnosti (ze zaměstnání na základě potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012), tak i příjmy z podnikání, popř. další zdaňované příjmy.

Slevu na dani týkající se studia můžete uplatnit, pokud jste v roce 2012 ještě studoval, tedy "soustavně se připravoval na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem". V takovém případě si může odečíst z částky daně až 4 020,- Kč ročně, přičemž slevu můžete uplatnit jen za ty kalendářní měsíce, na jejichž počátku jste byl studentem (měsíčně 335,- Kč). Nárok na slevu máte až do dovršení věku 26 let (případně až do 28 let, jde-li o prezenční formu studia v doktorském programu). Slevu na dani je nutné doložit potvrzením o studiu ze školy, na které jste studoval.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).