Re: odpis bytu původně družstevního
Otázkou je, zda není z odpisování vyloučeno zcela, viz. hmotný majetek nabytý darováním, jehož nabytí bylo od daně z příjmů osvobozeno nebo nebylo předmětem daně. § 27 ZDP
Popadla bych všechny papíry a objednala se k nejbližšímu volnému daňovému poradci.
Dobrý den,
§ 27 ZDP se zde neuplatní (nejedná se o nabytí darem ani další zmíněné v §).
Jelikož od nabytí uplynula delší doba než 5 let bude vstupní cena pro odpisy "reprodukční pořizovací cena" k zahájení nájmu tzn. k roku 2016 - §29 d, e.
Ve vašem případě bych za 2016 uplatnil výdaje paušálem (1. rok je stejně opis poloviční, takže o moc nepřijdete), nechal si v klidu udělat odhad a za rok 2017 uplatnil skutečné výdaje, tedy odpis 2. roku, který už bude stát za to.
Pěkný večer
Souhlasím s Vládikem a Tečkou..
Bez podrobností, zda se jednalo o bezúplatný příjem, se nelze relevantně vyjádřit.
Pokud by se jednalo o bezúplatný příjem, tak ten je osvobozen za podmínek uvedených v § 4a/h ZDP.
Odpisování je potom vyloučeno v § 27/j ZDP.
Toto speciální ustanovení je nadřazeno obecnému ustanovení uvedenému v § 29/1/d a § 29/1/e ZDP.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2017 16:04
Dobrý den, mám dotaz: v roce 2009 jsem koupil byt v bytovém družstvu. Za družstevní podíl jsem zaplatil částku 2 mil. Kč. V roce 2010 mně bytové družstvo převedlo již bezúplatně byt do osobního vlastnictví. V roce 2016 jsem byt začal pronajímat. Mohu jej také začít odepisovat? A jak stanovím jeho počáteční hodnotu? Mohu si nechat znalecký posudek nechat vypracovat na tržní hodnotu nebo pouze na úřední hodnotu, která je nižší? Děkuji za odpověď.