Re: Brigádník
Všechno špatně, nemá podepsané prohlášení - neuplatňujete zdanitelnou položku a částku 6200 daníte 20% daní tj.1240, čistá mzda je tedy 4960. Na finanční úřad se musíte přihlásit k placení daně a pracovník je povinný si dát na konci roku daňové přiznání, protože jste mu srazila zálohovou daň. Na konci roku dáváte na FÚ daňové přiznání.
Prosím jak to, že 20%? Já jsem všude našla jen 15%. Můžete mě odkázat na nějaký paragraf? A k jaké dani se musíme přihlasit na finanční úřad? Platí to pro nás i když máme normální zaměstnance? A na konci roku máme podat jaké daňové přiznání?? Jak se to všechno jmenuje? Děkuji ještě jednou
To je jedna zë základních věcí ze zákona o dani:
závislá činnost (VPP HPP, DPP, DPČ) buď má Prohlášení,
pak se přiznávají nebo nepřiznávají odčitatelné položky, ale daň je vždy zálohová podle tabulek.
Není-li Prohlášení, příjem zúčtovaný v měsíci do výše 5000 včetně podléhá srážkové dani 15%, je-li 5001 a vyšší, sráží se zálohová daň podle tabulek, ale nejméně ve výši 20%. (do 27200 zdanitelné mzdy je to 20%, výše podle tabulek)
Pokud máte zaměstnance, tak se nikam "nepřihlašujete" (asi byla myšlena registrace na FÚ k dani ze závislé činnosti). Daňové přiznání typu A (případně B) podává poplatník=brigádník na základě vámi vystaveného potvrzení o zdanitelných příjmech. Vy vyplňujete po ukončení roku výkaz vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti ... ale to předpokládám že pro vás není nic nového.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 10. 2005 17:48
Prosím, když máme brigádníka a nepodepsal "Prohlášení - ten růžový papír" a má s námi podepsanou Dohodu o provedení práce. Vydělal si 6.200 a z toho se mu strhla srážková daň (15%) ve výši 930,- Kč. Prosím nevím zda nemusím na finanční úřad vyplnit nějaké dokumenty v tom měsíci kdy se tato akce stala nebo třeba i na konci roku nebo to nikde nevykazuji.
Děkuji moc!