Zpětné vyplacení nemocenských dávek

• (neregistrovaný)

21. 10. 2005 7:22

Prosím o odpověď, pokud jste se s tímto případem setkali. K 31.12.2004 jsme byli FO, od 1.1.2005 jsme a.s., zaměstnance jsme převedli z FO na a.s. Zaměstnanec onemocněl 3.1.2005 a vyplatila jsem mu nemocenské z a.s., ale to jsem neměla, protože nic neodpracoval. Měla jsem mu nemocenské vyplatit z FO. OSSZ nám dala takto vyplacené nemocenské z a.s. k úhradě. Dá se nějakým způsobem požadovat nemocenské od OSSZ zpět na FO? Protože vlastně tímto vznikla škoda zaměstnavateli. Nemocenské dávky by se stejně zaměstnanci vyplatily z FO a OSSZ by o nic nepřišla, nijak jsme stát neošidili, jen jsme zaplatili z jiné firmy. Děkuji Hanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2005 14:45

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: zpětné vyplacení nemocenských dávek
      Pokud jste od 1.1.05 sepsali novou pracovní smlouvu, tak bohužel jelikož nepracoval,pojistný poměr nevznikl a na nemocenskou zde nárok skutečně nemá,jak píšete.
      Abyste mohli vyplatit nemocenskou z firmy FO, musel by ji tam uplatnit jedině po skončení pracovního poměru v ochranné lhůtě.
      Podmínka však je ,že nenastoupil do jiného prac.poměru nebo jiného poj.vztahu,který by zakládal nemocenské pojištění.
      Až sem to je docela bludný kruh.Zkusila bych se proti protokolu
      kde je zápis z provedené kontroly odvolat, ale vypadá to, že dnes je již na to dávno pozdě.Zajímal by mě rovněž postup OSSZ v tomto případě, kdy vlastně FO "zanikla".Moc jsem Vám neporadila, v tom je zákon o nem.pojištění nekompromisní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).