Re: zboží přišlo 5.10.05 a fa vystavena
**
Už jsme v EU, tak musíme také rozlišovat státy EU a 3. země = to je velmi podstatné pro zdaňování daní z přidané hodnoty:-(((
§25, odst. 1a)ke dni vystavení DD, ....ten jste ale neměla, takže viz dále
§25,odst. 1b)k 15.dni v měsíci, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno... DD jste neměla, ale zboží jste také neměla ... zde by byl odvod až k 15.11.
Takže zatím jste vlastně ještě povinnost neměla - DD nebyl a zboží přišlo až 28.10. (je to jen příklad, protože tento datum dopředu se nedá předpokládat....), 28.10. přijde zboží zároveň s fakturou - kuknu na fakturu a zjistím, že datum vystavení je 30.9. = musím podat dodatečně daň.přiznání za 09/2005 - ale protože mám fakturu = DD - mohu samovyměřit na vstupu i výstupu současně= t.j. mám nárok i na odpočet.
Pozn. - jen v případě, že zboží přijde dříve, než DD - musím podle §25/1b) přiznat daň na výstupu, ale nárokovat mohu, až dojde faktura - a tady pozor!, pokud se jedná o dřívější období, než jsem přiznala daň, musím udělat dodat. přiznání zpět podle data vystavení faktury.
Doufám, že je to srozumitelné, že jsem Vám nezamotala hlavu:-))
A tvarit se tak, ze faktura prijde az po doruceni zbozi, napr. 4.11.2005? Takze je zauctuji k datu 15.11.? Ale kurs pouziji podle data vystaveni faktury, ne? A co s platbou zbozi? Kdyz to bylo zaplaceno uz 5.9.2005? Mluvim o obchodu se zemi EU. Uctuji ji jako zalohu.
U pořízení zboží z EU zaplatíte zálohu a čekáte, zda přijde nějaký doklad k přijaté platbě (může a nemusí podle platného zákona té které země).Většinou nejřijde, to platilo jen u nás do 31.12.2004 u přijaté platby na dodání zboží do EU, ale už bylo zrušeno, takže státy EU také co já vím, nemají většinou povinnost vystavovat nějaký DD k přijaté platbě a chovají se k tomu, jako k normální záloze, jak to fungovalo dříve.
Prostě u pořízení zboží z EU je DUZP jen dle §25.
Vy moc předbíháte události . Máme 22.10. a Vy už jste v listopadu.
Nejlepší, když napíšete konkrétní případ, až nastane.
Jinak je ale podle §25/1a nejdůležitější datum při pořízení zboží z EU právě datum vystavení DD, takže
1) pokud mám fakturu - k datu vystavení DD
2) pokud nemám fakturu, ale mám zboží, tak jak už výše uvádím
Celkově ale musím stejně narovnat daň.přiznání na datum vystavení DD.
Uvedu to konkretne. Mame tak 95% plateb. Odebirame zbozi na zaklade internetovych objednavek a platime kartou predem. Takze dodavatel si penize zinkasuje a do 3-6 tydnu posila zbozi. Proto jsem jen tak hodila datumy, protoze to mame cely rok stejne.
Myslite, ze tedy postupuji spravne? Nedelam dodatecka, ale uctuji dle datumu na DD. Pokud to bylo napr. placeno 15.9.05, datum vystaveni FP je 30.9.05 a zbozi doslo az v rijnu, nedelam dodatecne DPH, ale zauctuji k 1.10.05, vypoctu a zuctuji DPH a pouziji kurs k 30.9.05.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 10. 2005 10:49
Dobrý den,
zboží nám přišlo 5.10.2005, ale zahraničníé firma vystavila faktutu 30.9.2005. Kdy mám dát do DPH.
Děkuji