Re: Pronájem auta - účtování
Ano, máte pravdu, je mi jasné po Vaší odpovědi, že vlastně žádný náklad do výdajů nelze dát. Ale když bych to nechala napsat na firmu, tak z toho vyplývají povinnosti jako např. vést knihu jízd, řízení jednou osobou, nepoužívat pro soukromé účely apod.
Pokud chcete v DE nebo účetnictví prokázat, že auto používáte pro účely podnikání, knihu jízd musíte vést tak jako tak.
Další záleží na tom, jakým způsobem chcete uplatnit výdaje.
Já jsem se určitě špatně vyjádřila v původním dotazu. Tady se nejedná o vlastní auto, ale auto pronajaté, které není napsané na mou osobu, ale pronajímatelskou firmu, já ho budu jen za úplatu používat. Na portále jak podnikat jsem se dočetla toto: že mohu použít roční paušál na provoz auta, tj. 5000,-/měs. kráceno na 80% při využívání i pro soukromé cesty.
- Výdaje navíc u auta pronajatého
U paušálu na dopravu nesmíme uplatňovat výdaje za pohonné hmoty a parkovné, ale u vozu pronajatého můžeme navíc uplatnit prokázané výdaje na pronájem vozu, pojistné a výdaje na opravy a údržbu. Prosím, jak byste tomu rozumněla, že můžu uplatnit částku zaplacenou na pronájem?
Já už z toho blbnu.
Mockrát děkuji
>>>
>>>>Já už z toho blbnu.
>>>
>>>A chcete uplatňovat skutečné výdaje, nebo výdaje na
>>>dopravu, nebo "náhrady" podle ZP? Zkuste si pročíst
>>>i
>>>příslušné §§ ZDP, nejen informační stránky
>>>
>>>Výdaje paušálem.
>>Děkuji za radu, jdu hledat. I.
>
>
>Zákon o dani z příjmů § 24/2/k/3-4 + §24/2/zt
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 5. 2017 12:39
Dobrý den.
Jsem OSVČ, vedu DE a jsem plátce DPH. Chci si pořídit auto na smlouvu "Auto bez starosti". To znamená vlastně pronájem auta kde se platí nájem a o nic jiného se nestaráte, jen se platí silniční daň. Auto ale nechci na firmu, ale jako fyzická osoba. Měsíční nájem bude cca 15 t.Kč. včetně veškerých oprav, výměn pneumatik léto-zima ... jenom do auta lijete benzín, o vše ostatní se stará pronajímatelská firma.
Prosím, můžete mi poradit, jestli si můžu dát pronájem do nákladů firmy? A co všechno se může a co ne? A kde to najdu v zákoně?
Moc děkuji za veškeré rady.
Přijemný den.
Ilona