Re: Nárok na mzdu
Ano v principu je možné nárokovat.
Výše nároku záleží jak jste měla sjednané odměňování.
A zda-li se povede prokázat těch 201,5 h. Z praxe tipuju, že zaměstnavatel řekne, že jste odpracovala jen 124h a ty Vám proplatil.
Úřady? Klasika úřad práce.
No a vzhledem k tomu, že jde o občanský spor nárok musíte (pokud se zaměstnavatelem nedohodnete) uplatňovat skrze soud. No a pokud nemáte žádné zkušenosti určitě pomoci právníka.
(Pokud jste chudá/nemajetná/bez prostředků můžete požádat komoru o právníka a soud o osvobození od poplatků.)
Dohoda je samozřejmě lepší, třeba by pomohlo kdyby jste úřady jen pohrozila. Otázka zdali se má čeho obávat ... ;)
Pokud ja vim, tak pracovne pravni spory lze resit s pravniky zdarma z UP , kde na to maji lidi a nabizeji to. U nas mam telefon i na bezplatnou pracovne pravni poradu.
No u nás si můžeme jít stěžovat na ÚP,ale ten právník je dost nepříjemný,protože je jedna ruka s řediteli okolních fabrik,takže se ničeho nedomůžete...ještě poradí ředitelům,jak na dělňase,aby dělali od nevidím do nevidím za co nejmenší plat a po právní stránce bylo vše OK.Už kolik lidí si bylo stěžovat,že neni dodržená minimální hodinová mzda a stále bez úspěchu,placení svátku neexistuje....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 10. 2005 19:44
Prosím o radu.
Dne 1.8.2005 jsem nastoupila na funkci servírky, ale jelikož začaly vznikat problémy se zaměstnavatelem, ukončila jsem pracovní smlouvu dne 23.9.2005 dle § 58.
Jelikož druhá servírka (se kterou jsem střídala směny dlouhý a krátký týden) měla dovolenou, tak jsem od 1.9.2005 do 23.9.2005 měla odpracováno 201,5 hod. Až dnes jsem obdržela výplatní pásku spolu s penězmi, kde mi zaměstnavatel uhradil pouze 124 hod.
V pracovní smlouvě je uvedena týdenní pracovní doba 40 hod. Mám tedy nárok na doplacení neuhrazených hodin? Je možné nárokovat i práci přesčas či příplatky za práci v sobotu a neděli? Poraďte mi prosím jak mám dále postupovat a na jaké úřady se obrátit.