Re: Uplatnění dítěte zpětně
Vy nejste povinna za ním lítat a upomínat, že něco nedoložil. Já bych chybu na sebe nebrala, oni si pak lidé zvykají, že si vše vykřičí a ještě vy se máte chovat provinile. Až donese potvrzení, tak až od následujícího měsíce bych začala uplatňovat daňové zvýhodnění. Držela bych se § 38k odst. 1 ZDP.
Doplňující dotaz - má jeho partnerka zaměstnavatele?
Píšete, že zaměstnanec nedonesl Čestné prohlášení druhého z poplatníků. Ale nikde v ZDP není uvedeno, že má povinnost takové čestné prohlášení předložit.
Na druhé straně Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti vzor 25 má zaměstnanec vyplnit údaje k "jinému" poplatníkovi. Tam se i uvádí, zda "jiný" poplatník má či nemá zaměstnání.
Pokud má jeho partnerka zaměstnavatele, tak jste z toho venku. Pokud ho nemá, tak máte dle mého názoru problém.
Ano, pokud chce uplatňovat dítě, pak také musí správně vyplnit prohlášení, tzn. uvést na 2. straně údaje o matce dítěte. To nevyplnil. Kdyby vyplnil a vepsal, že zaměstnavatele nemá, pak byste mu zvýhodnění dala. Kdyby vyplnil a vepsal, že zaměstnavatele má, tak byste mu dítě dala jen na základě potvrzení od jejího zaměstnavatele.
>>>>>>>Vy nejste povinna za ním lítat a upomínat, že něco
>>>>>>>nedoložil. Já bych chybu na sebe nebrala, oni si pak
>>>>>>>lidé
>>>>>>>zvykají, že si vše vykřičí a ještě vy se máte chovat
>>>>>>>provinile. Až donese potvrzení, tak až od
>>>>>>>následujícího
>>>>>>>měsíce bych začala uplatňovat daňové zvýhodnění.
>>>>>>>Držela bych se § 38k odst. 1 ZDP.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji moc! Nějak mi to dodalo odvahu a budu si stát
>>>>>>za svým. Díky moc
>>>>>
>>>>>Doplňující dotaz - má jeho partnerka zaměstnavatele?
>>>>>Píšete, že zaměstnanec nedonesl Čestné prohlášení
>>>>>druhého z poplatníků. Ale nikde v ZDP není uvedeno,
>>>>>že
>>>>>má
>>>>>povinnost takové čestné prohlášení předložit.
>>>>
>>>>Řekla bych, že partnerka zaměstnavatele nemá. Vlastně
>>>>ani neví na co se ho ptám, odpoví: "je na mateřské"
>>>
>>>Pokud je na mateřské, tak má zaměstnavatele a tím
>>>pádem vám musí donést potvrzení zaměstnavatele od
>>>přítelkyně, že ona daňové zvýhodnění neuplatňuje,
>>>čestné
>>>prohlášení nestačí.
>>
>>Děkuji moc. Podle mě z něj "pravdu" nedostanu. Je mu
>>17 let a rozdíly mezi mateřskou a jen rodičovským
>>příspěvkem nezná. Přítelkyni do prohlášení nevyplnil,
>>takže
>>z prohlášení netuším co ona dělá. Dá se na toto
>>odvolat?
>
>Ano, pokud chce uplatňovat dítě, pak také musí správně
>vyplnit prohlášení, tzn. uvést na 2. straně údaje o
>matce dítěte. To nevyplnil. Kdyby vyplnil a vepsal, že
>zaměstnavatele nemá, pak byste mu zvýhodnění dala.
>Kdyby vyplnil a vepsal, že zaměstnavatele má, tak byste mu
>dítě dala jen na základě potvrzení od jejího
>zaměstnavatele.
Děkuji, on se tady stejně bude vymlouvat, že já jsem mu to neřekla... děkuji
>
Podle ZP také není zaměstnavatel povinen posílat poštou zaměstnanci Potvrzení o zaměstnání - a přesto podle rozsudku nejvyššího soudu může za škodu při nepředání nést zaměstnavatel odpovědnost.
Každá mince má dvě strany a nevíme, jak by případný spor dopadl.
Děkuji za všechny Vaše rady a postřehy. Pán to bohužel nedosáhne, jeho pracovní morálka je samé OČR, nemocenská cca na 4 dny, neplacené volno a jednou už i neomluvená absence. Má u nás každý měsíc cca 8tis hrubého díky jeho docházce do zaměstnání. Jedná se o etnickou menšinu a je mu 17 let. Vzal si všechny výplatní pásky zpětně a prý nás jde udat. Tak snad bude tedy moje práce alespoň zkontrolována, musím to brát pozitivně. Děkuji moc!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 5. 2017 11:50
Hezký den, prosím Vás o radu, mám zaměstnance, kterému se narodilo ve 12/2016 dítě, přinesl mi rodný list dítěte, zapsal si jej do prohlášení, ale už dodnes nedodal čestné prohlášení přítelkyně, že ona neuplatňuje. Samozřejmě tady po mě začal ječet, vyhrožovat inspektorátem práce a podobně, že jsem ho já měla na to upozornit. Jsem si však jistá, že jsem ho na to upozornila. V případě, že bych "vinu" vzala na sebe, můžu mu v 5/2017 uplatnit dítě za měsíce leden, únor, březen, duben a správně i květen najednou? Bohužel jeho pracovní výsledky jsou samá nemocenská, ošetřovné a jelikož končí k 30.6.2017, půjde určitě na ÚP a při podání daňového přiznání by mu nevrátili nic. Děkuji za radu