Re: minimální mzda od 1.1.2017
Tak to nevím, jak by to dělala celá státní správa, protože tam např. v první platové třídě, prvním platovém stupni (v příloze č. 4) je plat 8.240,-. Zpočátku se doplácí do zaručené mzdy, později, když je přiznán osobní příplatek a dosáhne tak zaručené mzdy, tak se už nic nedoplácí. Takhle by to znamenalo, že doplatek by musel být vždy ? Nevím, přijde mi to divné, protože zaručená mzda je snad celková částka, kterou má zaměstnanec na výplatě a ta buď dosahuje zaručené mzdy nebo se musí doplatit. To už by pak nikdo žádné osobko a premie nedostal. Nějak tomu teda nerozumím.
Re: minimální mzda od 1.1.2017
V návrhu novely 262/2006 jsem takovou změnu, že by nešlo kombinovat základ + prémie, nenašla. Ale je pravda, že jsem neprocházela pozměňovací návrhy.
§ 112
(3) Nedosáhne-li mzda nebo plat bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli nebo odměna z dohody příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy podle
odstavce 2, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek
a) ke mzdě ve výši rozdílu mezi mzdou dosaženou v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručené měsíční mzdy, nebo ve výši rozdílu mezi mzdou připadající na 1 odpracovanou hodinu a příslušnou hodinovou sazbou nejnižší úrovně zaručené mzdy; pro účely doplatku se použije nejnižší úroveň hodinové mzdy, jestliže se předem nesjedná, nestanoví nebo neurčí použití nejnižší úrovně zaručené měsíční mzdy, nebo
b) k platu ve výši rozdílu mezi platem dosaženým v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručené měsíční mzdy., nebo
c) k odměně z dohody ve výši rozdílu mezi výší této odměny připadající na 1 odpracovanou hodinu a příslušnou hodinovou sazbou nejnižší úrovně zaručené mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 5. 2017 8:32
Dobrý den, mám dotaz ohledně minimální mzdy. V pracovní smlouvě máme 55,- Kč/h + prémie, ale nejnižší úroveň zaručené mzdy máme 66,- Kč/h v souladu se zákonem. Včera jsem slyšela, že od nového roku to nemůže takto být, že to není v pořádku. Nevíte někdo prosím? Kontrolu z ÚP jsme měli už dříve, a vždycky jsme měli v základu méně než je MM a bylo to v pořádku, protože s prémií to bylo a je o hodně víc. Děkuji všem kteří vědí.