Re: Krácení DPH ? prosím o radu
Kvůli uplatnění nižšího nároku na odpočet výzvu nedostanete. Kontroluje se, zda jste neuplatnila víc, než dodavatel odvedl
Děkuji za odkaz,
právě je tam dotaz stejný jako mám já a tady je odpověd
Do kontrolního hlášení uvedete hodnotu odpočtu (tj. související základ daně a daň – dle sazby) v částečné (poměrné) výši.
Pokud vyplňujete oddíl B.2. kontrolního hlášení, ve sloupci „Použit poměr“ uvedete v daném případě „ANO“.
Takže bych měla taky uvést - POMĚR " ANO " ?
Uvedla bych do daného řádku jen tu část plnění z faktury, u které bude proveden odpočet DPH + poměr "ANO"
Řekla bych, že uvést poměr se vztahuje k dokladu, ne k jednotlivým dodávkám, uvedeným v daňovém dokladu.
Podle toho, že bude uveden v KH poměr "ANO", by pak měl CML poznat, že částka uvedeného odpočtu se nebude shodovat s částkou, kterou uvede dodavatel.
Dobrý den,
u faktur, kde si uplatňujeme DPH jen z některých položek, dávám po celou dobu poměr NE, a nikdy kvůli tomu výzva nepřišla. Poměr ANO bych použila v případě např. faktury za služební automobil, který bude používán pro soukromé i služební účely a DPH budu uplatňovat jen ze základu, který připadá na to služební používání.
Dívala jsem se na ten odkaz od allli, a přijde mi, že Váš případ je podobný jako:
Dotaz 3 – poměrný nárok na odpočet daně
(zveřejněn 11. srpna 2015)
Na obdrženém daňovém dokladu máme dvě uvedená plnění. Jedno za ubytovací služby spojené s ekonomickou činností plátce a druhé soukromé využití tenisového kurtu (kde není nárok na odpočet daně). Jedná se v této souvislosti o poměrný nárok na odpočet ve smyslu sloupce č. 11 oddílu B.2. kontrolního hlášení?
Odpověď 3
(zveřejněna 11. srpna 2015)
Nejedná, z daňového dokladu uvedete pouze skutečně uplatňovaný nárok na odpočet z ubytovacích služeb a v kolonce „Použit poměr“ zadáte „NE“.
>>>>>Ale vždyt část faktury je pro ekonomickou činnost a
>>>>>část ne.
>>>>>
>>>>>kus trubky se nakoupilo jako materiál do firmy
>>>>>druhý kus trubky si koupil pan majitel pro sebe.
>>>>>
>>>>>tak vždyt je to stejný případ.
>>>>
>>>>Podle mě to stejný případ není. Poměr by se uplatnil
>>>>v případě, že by jednu trubku používal např. ze 60 %
>>>>pro firmu a ze 40 % pro sebe. Ale možná to celé
>>>>špatně
>>>>chápu.
>>>Udělala bych to stejně jako tečka i vy tedy poměr
>>>Ano.
>>
>>Dobrý den,
>>u faktur, kde si uplatňujeme DPH jen z některých
>>položek, dávám po celou dobu poměr NE, a nikdy kvůli
>>tomu
Moc děkuji za vysvětlení, uděla bych chybu. Přeji krásný den.
>>výzva nepřišla. Poměr ANO bych použila v případě
>>např.
>>faktury za služební automobil, který bude používán
>>pro
>>soukromé i služební účely a DPH budu uplatňovat jen
>>ze
>>základu, který připadá na to služební používání.
>
>Když tak nad tím přemýšlím, tak je logické. Z hlediska
>odpočtu DPH určitě. Brala jsem to z pohledu dokladů
>KH, namísto z pohledu DPH. Takže musím konstatovat, že
>moje včerejší odpověď z 9:55 nebyla správná. Omlouvám
>se.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 5. 2017 8:43
Dobré ráno.
dělám to poprvé, prosím o radu.
přijala jsem fakturu od plátce DPH.
celková cena faktury je 17000,-
jedna položka z této faktury na částku 11000,- je materiál.
druhá požka na částku 6000,- bude osobní spotřeba ( včetně DPH) pro majitele ( fyzická osoba)
v kontrolním hlášení bude uvedena pouze ta částka 11000,-? a zaškrknuto - POužitý poměr?
v přiznání DPH bude taky jen ta částka 11000,- nebo uvést celou částku a pak krácení?