Re: Ještě jednou úhrady faktury v hotovo
Je to na ni napsané a to stačí. Ten doklad vystavili oni, tak
musí vědět proč.
Já se setkala s tím, že soud neuznal, že faktura není zaplacená. Forma úhrady byla na faktuře hotově a k tomu - dle soudu - není příjmový doklad nutný. Proto klientům radím, aby formu úhrady psali PP a dávali příjmák při úhradě v hotovosti.
Souhlasím s hrošíkem. Na faktuře je jen dohodnutá forma úhrady. A jak všichni víme, faktura je jen doklad o tom, že vznikl nějaký závazek. Úhrada je už o něčem jiném. Rozhodně trvám u svých klientů na pokladním dokladu. Už jsem i viděla, že FÚ neuznal daňový výdaj v takovém případě bez pokl.dokladu.
Ještě by podle mého stačilo, kdyby vždy při předání faktury a převzetí peněz napsal dodavatel přímo na fakturu něco jako "zaplaceno v hotovosti dne... a podpis" anebo "hotovost převzal dne.... a podpis". To je dle mého také doložení skutečné platby.
Mám pouze faktury, které platím v hotovosti. Jedná se o pohostinství: přivezou zboží, zaplatím a oni mi dají fakturu. Pokud nezaplatím nedostanu ani fakturu ani zboží. Správně by měli na fakturu potvrdit příjem peněz. Ale dle mé zkušenosti dostanu jeden podpis z padesáti. Fakturu zaúčtuju v DE jako výdaj hotovosti z pokladny, vystavím výdajový pokladní doklad, podepíšu a spolu s fakturou založím.
U klientů, kteří mají maloobchod a dodavatelé se tam vytáčejí každou hodinu, jsme nechali udělat razítko: "Zaplaceno v hotovosti dne:......, podpis příjemce." Na každou takovou fakturu ihned placenou prodavačka dá razítko a příjemce platby jen podepíše. Pak máme i důkaz o platbě. Výdajový pokladní doklad již vystavím já,jako účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 10. 2005 16:15
Mám přijatou fakturu v hotovosti, kde je uvedeno všude stejné datum /vystavení, odeslání, uskutečnění ZP, splatnosti/,
forma úhrady hotově, ale nemám od nich vystavený příjmový doklad - jenom tu fakturu.
Jak to je s výdejem peněz? Nemám od nich fakticky doložené, že jsem jim ty peníze dala.
Stačí mi vystavit si sama výdajový doklad a jako doložení platby fakturu?