Re: Dph u výdajů na auto-důležité
Základní princip DPH odpočet DPH si nemůžete uplatnit u plnění která nepoužitejete pro podnikání/plnění na výstupu.
Proto pokud něco spotřebujete do podnikání a něco pro osobní spotřebu, tak se to v tomto poměru krátí.
Má dvě základní cesty buď krátit odpočet DPH na vstupu nebo odvádět DPH na výstupu.
DPH krátím jen u PHM, tj. vystavuji si doklad o použití (podle poměru služebních/soukr.jízd).
Náklady na ostatní provozní náklady - oprava, olej, pneu nekrátím. Tak teď přemýšlím, zda postupuji v souladu se zákonem. Jsem toho názoru, že oprava by např. byla stejně provedena, i když bych s autem jezdil např. jen služebně.
Marta
Hezká argumentace.. :-)
Příklad auto používáte služebně:soukromě 1:99. Stále se Vám zdá OK, že "firma" platí opravy a náklady spojené s autem?
Odhlédněte od toho, že firma i Vy jste totéž... :-)
A teď mi řekněte použil by jste stejný argument pokud Vy by jste byl firma a soukromě auto používal nějaký zaměstnanec? ;)
Re: Dph u výdajů na auto-důležité-znovu!
Vy jste tedy toho názoru, že když není uplatněn odpočet DPH na vstupu, že se musí krátit DPH i z oprav a dalších provozních výdajů stejně jako u PHM?. V případě, že budu zaměstnavatel, budu mít auto na leasing, nebude uplatněna DPH na vstupu (ani z finan.služaby LE společnosti) a bude ho používat zaměstnanec semtam soukromě, dle Vás budete krátit PHM, DPH z oprav atd.? U aut kdy je uplatněn celý odpočet krátí se odpočet ale když není uplatněn?
Jsem toho názoru, že pokud "plnění" na výstupu neslouží k podnikání či zdanitelnému plnění na výstupu není nárok pro odpočet na vstupu. Popřípadě poměrně a v závislosti na významnosti.
To, že mohu či nemohu uplatit odpočet DPH při nákupu auta s tím nesouvisí.
prohlížela jsem si teď dotaz a odpovědi na něj s názvem: soukr.jízdy služ.automobilem a DPH. Poslední odpověď autor anonymní zde porovnává rozdíl zaměstnavatel a podnikatel a to jak ZDP a ZDPH. Můžete se prosím podívat? Vy píšete že uplatnění odpočtu DPH na vstupu nemá význam. Zde v odpovědi čtu něco jiného. Díky.
Tak teď jsem si znovu přečetl svůj text. Uvědomil jsem si, že jsem situaci popsal chybně. DPH krátím u PHM podle % soukr.jízd. DPH u oprav a dalších provoz.výdajů nekrátím a uplatňuji celé z dokladů. Napsal jsem že nekrátím, ale já nekrátím jen DPH. Jinak tyto provozní výdaje na konci roku krátím % soukr.jízd přepočtený za celý rok. Ve výdajích mám tedy celkovou částku za provozní výdaje (rozlišuji v deníku výkonem) v cenách bez daně (DPH 100% uplatněno na vstupu) a tuto sumu vynásobím vypočteným % a dávám do příjmů. Omlouvám se za nesprávnou formulaci. Nějak jsem si myslel, že to vyplývá z předchozí věty (tedy to, že nekrátím jen DPH, na daň z příjmu jsem v té chvíli nemyslel)
Tak teď jste mě dokonale rozhodil. Částku uvádím do příjmů na konci roku jako příjem podnikatele. Domníval jsem se, že to buď může být v deníku jako příjem (mimo DPH) nebo přímo v daň.přiznání - jako položka zvyšující základ daně. Mohl byste mi prosím napsat proč by to mohlo být posouzeno jako zdanit.plnění?
Chcete to polopatě nebo sofistikovaně? :-)
Jestliže sám něco deklarujete jako příjem nečekejte, že úřad to bude vnímat jinak. Proto tedy zdanitelné plnění na výstupu na základě Vašeho deníku/tvrzení.
(Mimochodem je to jedna z variant řešení.)
Příznání už byla správnější cesta, a pro informaci cest je více...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
23. 10. 2005 16:11
Prosím náléhavě o radu. Je právě období III. Q DPH a mám ještě do úterka čas, abych mohl případně opravit své účtování-daň.evidenci. Uzavřel jsem leas.smlouvu na ojeté auto. DPH si nemohu uplatnit, není ani rozlišena ve splát.kalendáři. Zatím mám ve výdajích jen pohonné hmoty a žádné opravy. Potřebuji vědět, zda bych měl kráti DPH u pohonných hmot podle ujetých kilometrů soukromě. Podíl soukr.jízd je cca 30-40%. Když jsem pročítal odborné knihy, dočetl jsem se, že u aut, u kterých není uplatněn odpočet při nákupu, nemusí se provádět krácení. Teď však přemýšlím, zda to je oprav a dalších provoz.výdajů nebo i u pohonných hmot. Nebo vlastně jak bych měl postupuvat správně. Už jsem z toho jelen.
Milan