Re: neuplatnění účetních odpisů
Účetní odpisy se přerušit nedají, daňové ano. V roce, ve kterém se rozhodnete pokračovat v daňovém odpisování, uplatníte nejstarší neuplatněný odpis, takže se celé odpisování posune.
to znamená, že pokud se rozhodnu neuplatnit odpisy nemůžu je ani v evidenci majetku na kartách odepisovat a účtovat? V našem systému jakmile zaúčtuji odpis tak se mi protahuje do účetnictví. Nebo to jde udělat tak, že tam odpis nechám zaúčtovaný a v daňovém přiznání tuto částku vyloučím z nákladů a uvedu to jako poznámku na příloze listu k přiznání? Nebo jak se to správně dělá?
Vy ale účetní odpisy účtovat musíte, už jsem vám to psala.
Pokud máte odpisy účetní = daňové ( což není úplně optimální)
tak normálně o odpisech budete účtovat a jen je vyloučíte z nákladů v daňovém přiznání - položky zvyšující základ daně.- rozdíl o který účetní odpisy převyšují daňové.
moc děkuji, teď mám jasno - odpisy máme shodné, výkazy mám kladné - vedení souhlasí, ale zjistila jsem, že se možná dostaneme do ztráty po vyplnění přiznání - nedaňové náklady, vyloučené vystavené penále, dodanění a oddanění závazků... tak mě napadly ty odpisy abychom se nedostaly do ztráty. Moc díky za čas a za pomoc. Pěkný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 5. 2017 11:24
Dobrý den, můžeme si v daňovém přiznání neuplatnit do nákladů daňové účetní odpisy abychom měli vyšší zisk? Můžeme si případně potom tyto odpisy uplatnit jiný rok - třeba když už je majetek odepsán - a to daňově? děkuji