Re: Špatné jméno zaměstnavatele na prac.
Dobrý den,
já bych DPP vrátila s tím, že je to u mě špatně. Že je to jiný zaměstnavatel. Jestli jsem to pochopila správně, tak externě zpracováváte účto včetně mezd. Jak si naučíte klienty, takové je budete mít. (to je moje vlastní zkušenost - slíbí a nesplní) Vrátila bych je a když budou tvrdit, že je jenom špatně firma, vzala bych prupisku a na ty DPP poznačila, kde jsou chyby a zase bod č. 1 = vrátila bych he p. " Petrovi Svetrovi".
Děkuji za odpověď, ano pochopila jste správně, jen je problém s tím, že těchto "malých" dohod, kde je výdělek do 2000,- za rok, mají přes 100 ks, již jsou podepsané pracovníky. Od 1.6.17 mě požádal p. "Svetr" o spolupráci, roky zpět jsou s těmito smlouvami uzavřené, tento rok je podepsaný. Můj názor na věc je takový, že bude třeba obejít přes 100 pracovníků a podepsat s nimi smlouvy nové opravené, ať rok 2017 můžeme uzavřít bez chyb. Je možné uzavřít smlouvu s jasně daným ročním počtem hodin na dobu neurčitou? Jestli mi rozumíte, jde mi o to, kdyby pracovníci měli zájem smlouvy opravit i zpětně, že by se smlouvy nyní vystavili od r. 1.1.2014, čímž bychom opravili i roky zpětně jednou smlouvou. Děkuji za případnou odpověď.
Ano, lze (§ 75 ZP).
18 let jsem toto dělala jako OSVČ, hned jsem pochopila oč jde. Nyní jsem zaměstnanec (sama PPV píšu, sama "pohlídám"). Spokojená jako želva.
Hodně štěstí při opravě 3,5 roku starých DPP.
>>>Dobrý den,
>>>dnes jsem se setkal se smlouvami o DPP, kde je chybně
>>>uvedeny název zaměstnavatele.
>>>Pro přiblížení uvedu vymyšlené jména, podnikatel se
>>>jmenuje Petr Svetr a provádí servis plynových kotlů a
>>>na
>>>smlouvě stoji: Zaměstnavatel: PLYN-SERVIS SVETR -
>>>PRAHA, 1. Máje 78, 102 00 PRAHA. Na smlouvě není
>>>uvedené
>>>DIČ ani IČ. Podpis pana Svetra (nebo někoho) na
>>>smlouvě
>>>je bez razítka.
>>>
>>>Je tato smlouva platná? Má pan Svetr povinnost
>>>vyplatit mzdu nebo naopak má pracovník nárok na mzdu
>>>nebo
>>>povinnost pracovat? Děkuji Vám za odpovědi.
>>
>>Dobrý den,
>>
>>já bych DPP vrátila s tím, že je to u mě špatně. Že
>>je
>
>Děkuji za odpověď, ano pochopila jste správně, jen je
>problém s tím, že těchto "malých" dohod, kde je
>výdělek do 2000,- za rok, mají přes 100 ks, již jsou
>podepsané pracovníky. Od 1.6.17 mě požádal p. "Svetr" o
>spolupráci, roky zpět jsou s těmito smlouvami uzavřené,
>tento rok je podepsaný. Můj názor na věc je takový, že
>bude třeba obejít přes 100 pracovníků a podepsat s nimi
>smlouvy nové opravené, ať rok 2017 můžeme uzavřít bez
>chyb. Je možné uzavřít smlouvu s jasně daným ročním
>počtem hodin na dobu neurčitou? Jestli mi rozumíte, jde
>mi o to, kdyby pracovníci měli zájem smlouvy opravit i
>zpětně, že by se smlouvy nyní vystavili od r.
>1.1.2014, čímž bychom opravili i roky zpětně jednou smlouvou.
>Děkuji za případnou odpověď.
To jako myslíte opravdu vážně, že sáhnete do smluv zpětně s tím, že opravíte datum trvání v původních smlouvách?
A to tak, že "starou" smlouvu od roku 2014 opravíte novou?
A to zřejmě nevidíte důsledky takové opravy.
Jaký by byl Váš postup? Z mého hlediska jsou smlouvy od roku 2014 neplatné z důvodu toho, že pracovníci pracovali pro neexistujícího zaměstnavatele, jelikož na této adrese se vyskytuje víc firem dokonce p. Svetr st. a p. Svetr ml., podnikající ve stejné sféře, není možné ani odhadnout, pro kterou firmu pracovali. Nebo ne? Jaké důsledky myslíte?
Chápu že nejsprávnější postup by byl neuznat vyplacené mzdy do výdajů a podat opravné daňové přiznání DPFO a vyúčtování daně vybírané srážkou.
Celou situaci převracíte, hledáme způsob jak vyrovnat dluhy, doplatit vše, zavést pořádek do smluv, výplat a hlídat provedené práce, tak aby vše bylo podle zákonů a klient mohl klidně v noci spát. Jde spíše o to, aby pracovníci po podpisu takovéto smlouvy měli povinnost tuto práci vykonávat a my měli možnost se bránit v případě, že tuto činnost nevykonávali, jelikož pokud by tuto činnost (kontrola stavu určeného zařízení dle zaškolení) nevykonávali a stala se havárie na tomto zařízení, může za to servisní firma "pan Svetr" nebo pracovník na DPP, ale pokud by soud určil, že vystavená smlouva "panem Svetrem" nedávala povinnost pracovníkovi pracovat - kontrolovat stav zařízení, jelikož nesplňovali zákonné náležitosti pracovní smlouvy mohl by se "pan Svetr" kvůli malé chybě dostat do velkých problémů. Pevně věřím, že smlouvy jsou platné, ale chci předejít případným soudním sporům, takže chci aby nebylo možné spekulovat o tom, že smlouvy jsou neplatné.
Takže správně položená otázka: Myslíte si, že nesprávně uvedený nebo neúplný název zaměstnavatele bez uvedeného IČ, RČ, DIČ,... na pracovní smlouvě, mohl někdo (například zaměstnanec) tuto smlouvu napadnout, že je neplatná?
Možná byste si měla především přečíst §5 a 2950 NOZ.
Než začnete poskytovat takové rady typu - "zpětně uděláme ze smlouvy na dobu do... smlouvu na dobu neurčitou".
Uvědomujete si, že "vyhodit někomu z nákladů mzdy, jen na základě toho, že "si myslím" je průšvih?
Alen1: Přečteno, neradím, proto se ptám. Mám tento problém, který si myslím, že problémem je v tomto roce tedy raději nechat být než do smluv zasahovat? Uvědomuji si to, proto to nechci dělat, jen jsem to nechtěl přehlížet a v tomto roce a příštích letech chci postupovat podle zákonů, a pokud možno odevzdat už tento rok z mého pohledu bez chyb.
V takovém případě, jak uvádíte odkazuji klienta na konzultaci s právníkem, který posoudí, zda a jak nejlépe postupovat v takovém případě.
To si musí vyřešit klient sám.
Každý je odborník na určité oblasti, co nespadá do mé kompetence, do toho se nepletu.
Vůbec bych do minulosti nešla. Navíc, pokud se jedná o DPP, tak tam byly změny v povinných náležitostech 2014, 2015. Navíc DPP na dobu neurčitou je nevypověditelná - mezera v zákoně. Rozhodně bych do minulosti nesahala. Navíc tyto smlouvy musely projít kontrolou na zdravce a sociálce - tam by se to dle mého už řešilo (u nás alespoň chodí za 2-3 roky pravidelně a chtějí je vidět v návaznosti na 52X účty)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2017 20:57
Dobrý den,
dnes jsem se setkal se smlouvami o DPP, kde je chybně uvedeny název zaměstnavatele.
Pro přiblížení uvedu vymyšlené jména, podnikatel se jmenuje Petr Svetr a provádí servis plynových kotlů a na smlouvě stoji: Zaměstnavatel: PLYN-SERVIS SVETR - PRAHA, 1. Máje 78, 102 00 PRAHA. Na smlouvě není uvedené DIČ ani IČ. Podpis pana Svetra (nebo někoho) na smlouvě je bez razítka.
Je tato smlouva platná? Má pan Svetr povinnost vyplatit mzdu nebo naopak má pracovník nárok na mzdu nebo povinnost pracovat? Děkuji Vám za odpovědi.