Svátky

• (neregistrovaný)

17. 6. 2017 18:57

Dobrý den.Můžete mi prosím poradit,co mohu udělat a jaké je me právo?Muj zaměstnavatel mi řekl,že 5,6.6 se jde do práce a 100 procent nám nedá,že si to vybereme ve formě náhradního volna.Muže mi dát výpověď když odmítnu jit do práce? Můžete mi prosím poradit co dělat v této situaci.Děkuji moc,Peřinova Maria

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2017 19:46

xJ (neregistrovaný)

Re: Svátky
      Nařídit zaměstnanci práci ve svátek zaměstnavatel může v omezených případech. nepíšete o jakou práci se jedná, ale řeší to zákoník práce
      § 91. Co se týká mzdy za práci ve svátek, tak vám za tyto dny náleží mzda a ve dnech, kdy si budete vybírat náhradní volno, tak dostanete 100% průměrného výdělku. Zákoník práce § 115
      Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek

odst.1) Za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

odst.2) Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.

Co se týká případné výpovědi, tak to by asi nebyl zrovna důvod k výpovědi, ale zřejmě by to zaměstnavatel "ocenil" jiným způsobem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).