Zařazení majetku

• (neregistrovaný)

20. 6. 2017 8:04

Dobrý den, prosím, mám takový dotaz, ohledně zařazení majetku, píše se někde v zákoně, že pro zařazení DHM musí být konečná faktura-daňový doklad? V zákoně o účetnictví jsem našla, že se jedná o pořizovací ceny a pak že je rozdíl u pořízení majetku koupí, vlastní činností a tp... Mě je to jasné, ale potřebovala bych vědět jestli se někde píše vyloženě o "daňovém dokladu"?
    Děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2017 9:01

mirka..p (neregistrovaný)

Re: Zařazení majetku
      Nevím jestli se někde píše o daňovém dokladu, předpokládám že v zákoně o účetnictví ne. Majetek se zařazuje v okamžiku, kdy jej zprovozníte nebo začnete používat.

• 20. 6. 2017 10:45

Crt (neregistrovaný)

A za jakou cenu ?...když nebude daňový doklad ?...ten může být vystaven až do 15 dnů od uskutečnění plnění...tedy až v dalším měsíci...a cena se může i lišit od ceny např. ze smlouvy...mohu být nějaké další vedlejší náklady...mohu si teda zařadit majetek v jednom měsíci na základě nějakého zatímního účtování a případně v dalším měsíci částku opravit ?
      Já vždycky čekám na konečnou fakturu...

• 20. 6. 2017 10:59

mirka..p (neregistrovaný)

§7/11 vyhlášky 500/2002 Sb.
      když je jedná o pořízení majetku, tak k tomu existují smlouvy, objednávky, cenová ujednání. Nepamatuji se, že bych někdy měla konečnou fakturu s nějakým velkým zpožděním.

• 20. 6. 2017 12:16

js (neregistrovaný)

Děkuji za info / potvrzení toho co jsem našla, zařazuji vždy až na základě konečné faktury a případných dalších nákladů spojených s pořízením.
      Jedná se mi o to, že, na základě smlouvy nám firma zaplatila zálohu-40 %, my jim vystavili daň. dokl. k přijaté záloze, dodali výrobek a než jsme vystavili konečnou faktur, tak firma skončila v konkursu, to jsou 2 roky a nyní jsme zjistili, že oni si ten stroj zřejmě zařadili a prodali (v době kdy byli v konkursu), ačkoliv byl náš.... (píšu zjednodušeně, ve skutečnosti je to mnohem složitější) jen jsem potřebovala potvrdit zařazování majetku a pátrám jestli je možné, aby si takto stroj zařadili (na základě čeho) a prodali.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).