Ukončení mateřské dovolené

• (neregistrovaný)

3. 7. 2017 8:29

Dobrý den, prosím Vás o radu. 6.7.2017 mně končí mateřská dovolená. Kdy si mám zažádat o rodičovský příspěvek? U zaměstnavatele si zažádám o řádnou dovolenou, tak od kdy budu mít rodičovský příspěvek, od 7.7.2017 nebo až po dovolené? A jaké papíry mám mít na ÚP? Potvrzení o příjmu od obou rodičů a počítá se vyšší plat, většinou chlapa? Co ještě kam musím nahlásit? A zažádat si o rodičák na dva roky je nejvýhodnější? Máme první dítě a pokud budeme chtít druhé, tak by se mohlo stát, že bych o dávku přišla, když bych si dala například na 3 roky a pak měla druhé dítě dříve, že? Děkuji Monika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 7. 2017 9:02

Líba (neregistrovaný)

Re: ukončení mateřské dovolené
      O rodičovský příspěvek můžete zažádat už od 7.7., i když budete v té době čerpat v zaměstnání dovolenou. Pokud je váš vyměřovací základ dost vysoký, není potřeba dokládat příjem manžela. Tiskopis žádosti a další podrobnosti najdete na stránkách MPSV, sekce státní sociální podpora. Délku čerpání RP je možné v průběhu čerpání změnit, takže když si požádáte o tříletou variantu a otěhotníte dřív, je možné ještě částky zvýšit a stihnout peníze dočerpat. Záleží na konkrétní situaci.

O rodičovký příspěvek je možné požádat 3 měsíce zpětně, ale o dovolenou v zaměstnání si musíte požádat nejpozději zítra.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).