Re: stavební uúravy v úrpnaj.majetku
Zdravím, mně tu ještě nikdo nepomohl, ale Vám snad budou moje rady užitečné, v pátek jsem byl zrovna na školení ve studiu W na TZ.
Takže:
1) K TZ potřebuje nájemce písemný souhlas pronajímatele - ve Vašem případě bez problémů.
2) Kdo bude odepisovat je věcí dohody - ideální je sjednat to rovnou ustanovením ve smlouvě.
varianta A: odepisuje nájemce (Váš klient)
TZ zavede do majetku a zařadí daňově do OS v jaké má pronajímatel budovu (po zmatcích s novelou doporučuji si to sladit s pronajímatelem) a uplatní si daň.odpisy v ZD.
Účetně odepisuje po dobu, na kterou má sjednánu nájemní smlouvu.
Dobré je také ve smlouvě sjednat, co se TZ stane po skončení nájmů nebo v případě ukončení nájmu, když je smlouva na dobu neurčitou - vlastník TZ odkoupí (např. za ZC) - to je nejlepší varianta a pokračuje v odepisování
- vlastník neudělá nic (pak si musí dodanit jako nepeněžní příjem)
- nájemce uvede majetek do původního stavu (náklady s uvedením jsou daň.uznatelné), to ale asi ve Vašem případě nepůjde.
varianta B: odpisuje vlastník
Aby mohl vlastník odepisovat, musel by TZ odkoupit např. formou sníženého nájmu nebo přefkturací nákladů o nájmce, to určitě nebude Vaše situace...
Re: stavební uúravy v úrpnaj.majetku
Máme podobnou situaci. vybudovali jsm ev pronajatém patře budovy příčky na rozdělení kanceláří. Máme souhlas s odpisováním a s tech. zhodnocením. Co se stane, kdyz si technicke zhodnoceni (mobilni příčky) pri odchodu odmontujeme a vezmeme na nové místo ? Budeme pokračovat v odpisování ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
25. 10. 2005 17:37
Moc prosím.
Klient má podepisovat novou smlouvu o dlouhodobém pronájmu nebytových prostor, kde provozuje svou činnost. V této nové smlouvě, je uvedeno, že je povinen nejpozději do konce roku 2005 provést určité stavební úpravy. Bude se jednat o vybudování nového přístřešku a rekonstrukci nově pronajatých prostor.
Bude se jistě jednat o technické zhodnocení. Kdo bude odepisovat toto technické zhodnocení???
Moc děkuji. Setkávám se s tímto problémem poprvé