Re: Stravenky dań. uznatelnost
oprava §24 se odvolává na §6 odst. 7 pís. a a ten se odvolává na zákoník práce §1096 odst. 3 takže při výpočtu danových nákladů na stravenku se vychází ze stravného pro státní sféru. A použiji tu nejvyšší možnou sazbu pro 5-12 hod takže pro rok 2017 částku 86Kč. Jeto tak prosím????????
70 % z částky 86 Kč, ano.
A co týče DPH, tak jsme si nejdřív uplatňovali DPH jen z části 55% provize. Teď už neuplatňuje žádné. Na školení o DPH nás školící upozorňovala, že dle jejího názoru si DPH uplatňujeme neoprávněně a není zde vůbec nárok na opočet DPH.
Ale když se pak ptala, tak asi ze 100 účastníků si tam čtvrtina uplatňovala celé DPH, čtvrtina žádné a polovina jen z těch 55 %.
Děkuji moc za odpověď, také asi tedy asi raději přestanu uplatňovat DPH jedná se jenom o pár korun více méně. A můžu se zeptat ještě rozlišujete časově provizi dle zůstatku na účtu 213??? Já jsem o tom nikdy neslyšela četla jsem to až nedávno v jednom článku. Moc děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 7. 2017 14:28
Dobrý den,
prosím pochopila jsem správně, že maximální daňová uznatelnost stravenky je u podnikatelské sféry 70% z 72Kč a u státní sféry 70% z až možných 86Kč ??
My tedy jako s.r.o. poskytujeme stravenky 100Kč provize na jednu stravenku je 1Kč.
45% ze 101Kč je 45,45Kč
55% ze 101Kč je 55,55Kč
ale pokud jsme v podnikatelské sféře a dle zákoníku práce §163 poskytujeme stravné 5-12 hod ve výši 72Kč tak můžeme do daňových výdajů dát max. 70% ze 72Kč což je 50,4Kč.
Tudíž musím upravit
daňově 50,4Kč
nedaňově 55,55-50,4+45,45 = 50,6Kč
A dále jsem se chtěla zeptat jak to ve firmě děláte, uplatňujete DPH z celé provize nebo jen z 55% provize. A když mě stravenky příjdou poštou tak z poštovného si DPH uplatním celé a dám do daňových nákladů.
Ještě jsem se chtěla zeptat dočetla jsem se, že na konci roku co mě stravenky zůstanou na účtu 213 tak část provize k těmto stravenkám bych měla převést z daňových nákladů na 381, jinak provizi účtuji do nákladů když mě dojde faktura. Děláte také tak????
Všem moc děkuji za doplnění či případně opravu.
Chápu vše správně. Případně prosím o opravu či doplnění.