Výpovědní doba

• (neregistrovaný)

11. 7. 2017 13:57

Dobrý den,
    moc prosím o radu.
    Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Dal jsem výpověď 10.7. a předpokládal jsem, že budu mít výpovědní dobu 2 měsíce, ale bylo mi řečeno, že pro mě je výpovědní lhůta 4 měsíce, ale nikde v pracovní smlouvě to nemám uvedené. Je to možné? a musím s tím souhlasit? děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2017 16:57

xJ (neregistrovaný)

Re: Výpovědní doba
      mrkněte sem

http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/B19B8D32-76B8-4A75-8C1E-7EA8911F3F00/13817/JUDrLADISLAVJOUZA.pdf

• 12. 7. 2017 5:53

Pepan V. (neregistrovaný)

Děkuji za odkaz, ale z něj mi není jasné, jestli delší výpovědní dobu může určit zaměstnavatel aniž by s tím zaměstnanec souhlasil?

• 12. 7. 2017 8:34

xJ (neregistrovaný)

z článku:
      Výpovědní doba je stejná pro výpověď danou zaměstnancem i zaměstnavatelem a činí nejméně dva měsíce (§ 51 ZP). Délku výpovědní doby ponechává ZP na smluvní volnosti účastníků. Může být dohodnuta výpovědní doba delší než 2 měsíce, nikoliv kratší.

ze zákoníku práce:
      § 51
      odst.1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.

z obou vyplývá, že delší výpovědní doba než 2 měsíce musí být smluvená, a musí s ní souhlasit obě strany, tak tomu alespoň rozumím já

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).