Vratka daně u starobn. důch.-je to OK?

• (neregistrovaný)

14. 7. 2017 9:14

Dobrý den, dostal jsem tip na tuto diskuzi.

V roce 2016 jsem polovinu roku pracoval. Dostal jsem výpověď pro nadbytečnost s odstupným. Jelikož jsem byl už pomalu na prahu důchodu, šel jsem se asi na 3 měsíce zaevidovat na ÚP a pak jsem nastoupil do důchodu a už jsem nikde nepracoval. Kamarád si vzpomněl a upozornil mě začátkem roku na to, že budu mít za loňský rok určitě nějaký přeplatek na dani (jezdil jsem po montážích a příjem jsem měl docela vysoký) a ještě mi poradil, že si mohu do daní dát i životní pojištění, které si už řadu let platím a protože takovým věcem já vůbec nerozumím (probral všechny papíry od zaměstnavatele a od pojišťovny), a udělal mi daňové přiznání.
    Finanční úřad mi poslal na účet 20 tis. Kč! Doteď mám obavy, jestli je to tak dobře a jestli můžu peníze utratit? Když finanční úřad přiznání přijmul a peníze vyplatil, mohu to takto považovat za ukončené? Jsem takový Nevěřící Tomáš .....

Moc děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2017 9:19

Maxx (neregistrovaný)

Re: Vratka daně u starobn. důch.-je to O
      JEstli jste pracoval pouze část roku, tak je to možné.
      A nebojte, kdyby měl FÚ pochybnosti, tak by Vám daň nevrátil.
      Můžete ty peníze v klidu utratit :-)

Ještě dovětek: pokud jste si dlouhodobě platil životní pojištění a v zaměstnání ho nedával k ročnímu zúčtování - můžete požádat o vratku i za předchozí roky (2015,2014). Zkonzultujte s kamarádem, asi se vyzná.

• 14. 7. 2017 9:34

Fanda2 (neregistrovaný)

Moc děkuju za pozitivní informaci a kamaráda vezmu na pivo.
      Mějte se.

• 14. 7. 2017 9:41

Maxx (neregistrovaný)

Tak za 20 tis. by jich mohlo být i víc, ne?
      :-)
      (blbá poznámka, určitě jste se za jeho práci a znalosti už vyrovnali)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).