Re: zaměstnanec jde na rodičovskou prosj
>>>>Prosím o radu, zaměstnanec mi jde k 1.9. na
>>>>rodičovskou dovolenou, bude se mu krátit letošní
>>>>dovolená?
>>>>
>>>>Děkuji
>>>
>>>možná ano, možná ne
>>>
>>>Nastudujte dovolenou po mateřské v zákoníku práce a
>>>zdejší diskuzi.
>>>Je to tu hodně často.
>>
>>Ale je to tak manželka je nyní rok na mateřské a on
>>jde po ní jen na tu rodičovskou
>Rok na mateřské? Omluva 28 týdnů a pak do jednoho roku dítěte je na rodičovské a vystřídá jí na rodičovské manžel, tak nevím,zda mu mám kratit za letošek nárok dovolené.
Pokud letos odpracoval aspoň 60 směn, tak spočítáte jeho pracovní směny (včetně svátků, které byly v jeho pracovní dny), které v celém roce 2017 zamešká pro nemoc, ošetřovačku, neplacené volno nebo rodičovskou dovolenou. Za prvních 100 takto spočítaných dnů se mu nárok pokrátí o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny. Pokud to nedělá ani 100 dnů, pak se krátit nebude.
Když mám čas a chce se mně, tak rychle píšu. Když vidím, že se v tom dotyčný vůbec nevyzná, tak odpověď "nastudujte v Zákoníku" mně přijde srandovní. Kdyby to byl odkaz na 1 §, ale ta problematika je širší. Umím si představit sebe, kdybych se ptala třeba na DPH a dostala odpověď "nastudujte v zákoně".
Jenže tady se táže zaměstnavatel, nikoliv zaměstnanec. Takže ten by tu danou problematiku měl znát, nebo se tedy naučit. Zaměstnavatel nebo jím pověřený zaměstnanec musí mít o tom povědomí, tudíž odkaz na historii nebo zákon by neměl vadit. Jde mi spíš o to, že tohle je dennodenní dotaz, tak proto. Někdy jde o dotaz, který se objevuje občas, tam to chápu, blbě se dlouho hledá. Ale tohle, právě že vím, že i od vás, je tady fakt odpovídáno a vysvětlováno denně. Tak proto ten můj dotaz na vás.
Karo, chci Vám za Váš přístup poděkovat, ač se mě tento dotaz vůbec nijak netýká.
Nebyl jsem tu v diskuzi více jak 3, možná 4 roky, protože jsem změnil pracovní náplň a znalosti ZP v roli vedoucího jsem nepotřeboval. A Vás, ještě s několika dalšími si dodnes pamatuji jako velmi racionální, slušné typy.
Nedávno jsem zde sám položil otázku ohledně zdaňování pronájmu a uznání výdajů, a zjistil, že složení odpovídajících je pořád vlastně stejné, jako před lety, kdy to určitá část má jako utužovaní osobního ega.
Vy jste to totiž vystihla přesně, někdy člověk potřebuje takový rychlý "lidský" výtah z problematiky a potom může již sám studovat.
Čemu se úplně nejvíc divím, když tu někdo napastuje čisté znění paragrafu bez jediného slova vysvětlení.
Mějte se pěkně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 7. 2017 12:36
Prosím o radu, zaměstnanec mi jde k 1.9. na rodičovskou dovolenou, bude se mu krátit letošní dovolená?
Děkuji