Re: příspěvek na pripojistění zaměstnanc
Penzijní připojištění - u zaměstnance měsíčně do výše 5% z vyměřovacího základu pro sociální pojištění, co je nad 5%, musí se zdanit zaměstnanci daní z příjmu. Pro zaměstnavatele - tam čekám na celý rok a co je nad 3% z vyměřovacího základu pro sociální pojištění, musí jít ven z daňových nákladů.
U životního pojištění - do daňových nákladů si může zaměstnavatel dát max. částku 8.000,- Kč ročně na jednoho zaměstnance, pro zaměstnance je od daně z příjmu osvobozena částka do 12.000,- Kč ročně. Smlouva musí být uzavřena mezi zaměstnancem jako pojistníkem a zároveň pojištěným a pojišťovnou, platí 2 x 60, tj. výplata pojistného musí být sjednána až po 60-ti kal. měsících a nejdříve v roce, kdy zaměstnanec dosáhne 60-ti let.
Je to "zhruba", H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
26. 10. 2005 9:50
Vazeni, mam nekolik dotazu,
chceme zamestnancum prispivat na duchodove pojisteni - zivotni a penzijni, pojistovacka uzavrela smlouvy se zamestnanci s tim, ze jim budeme prispivat mesicne castku 666,-Kc - coz je maximalni hranice 8000,- za rok, kterou si muze firma uplatnit jako naklad. Ovsem vsude ctu, ze nakladem firmy je castka maximalne 3% z rocniho vymerovaciho zakladu na soc. pojistne?
Mam zamestnance, ktery mel rocni zaklad 127228 KC - tedy 3% jsou 3816,-Kc.
Kdybych mu mesicne prispival 666,- tak rozdil mezi 8000-3816 nemuzu uplatnit u tohoto zamestnance jako naklad?
Jsem z toho nejaky popleteny, pojistovacka tvrdi, ze si tech 8000 tisic muzu uplatnit ale to se mi nechce verit.
Muzete mi prosim rici, jak je to spravne?
Moc dekuji
Karel