Re: Faktura za stavební práce
Roli hraje celková smlouva o dílo.
Pokud je připuštěno etapování (dílčí plnění), pak nevidím problém ve fakturaci materiálu, který bude později (v dalších etapách) zabudován. Obvykle je podloženo rozpisem (výkaz- výměr), který je rozdělen na části dle provedené práce (s použitím materiálu) a materiál, který bude v pozdější etapě zabudován.
Vše záleži na tom, co přesně vymezuje v části "fakturace" smlouva.
A vy jste plátce?
Daňová poradkyně rozporuje co přesně, režim přenesení?
Nebo jen, že je fakturován materiál a není k tomu práce?
A podívali jste se do smlouvy, jak je to v ní upraveno?
Obdržela jsem jako objednatel daňový doklad - fakturu dle smlouvy o dílo. Tento daňový doklad je dílčí fakturou, v němž jsou mimo provedené práce taktéž fakturován dodaný materiál. Ovšem dodavatel fakturuje dodaný materiál bez ohledu na to, zda již je se stavbou spojen nebo je jen položen v budově a čeká na montáž do stavby. Vše je řádně podloženo soupisem dle položkového rozpočtu, který je přílohou smlouvy o dílo.
Dotaz: je možné tuto fakturu přijmout?
Dle naší daňové poradkyně NE, jelikož dodaný materiál na stavbu není spojen s prací, tedy je na stavbu pouze dodán a není se stavbou pevně spojen, byť je v souladu s položkovým rozpočtem.
Prosím o vysvětlení. Nikdy jsem se s takovýmto rozlišením nesetkala. Hraje roli poskytování záloh, má to s tímto něco společného - zda ve smlouvě toto umožníme nebo neumožníme?
Roli hraje celková smlouva o dílo. Pokud je připuštěno etapování (dílčí plnění), pak nevidím problém ve fakturaci materiálu, který bude později (v dalších etapách) zabudován. Obvykle je podloženo rozpisem (výkaz- výměr), který je rozdělen na části dle provedené práce (s použitím materiálu) a materiál, který bude v pozdější etapě zabudován. Vše záleži na tom, co přesně vymezuje v části "fakturace" smlouva. A vy jste plátce? Daňová poradkyně rozporuje co přesně, režim přenesení? Nebo jen, že je fakturován materiál a není k tomu práce? A podívali jste se do smlouvy, jak je to v ní upraveno?
Daň.poradkyně rozporuje fakt.materiálu fakturovány bez montážních (staveb.) prací. Stavba je v režimu přenesené DP. A dle ní by pak jen materiál nezabudovaný do stavby nemohl být v režimu přenesené DP. Ve SoD máme umožnění dílčí fakturace s tím,že bude podložena odsouhlaseným soupisem dle rozpočtu stavby.Což máme: soupis je přesně podle rozpočtu-jak zatím provedené práce,tak materiál k provedení díla nutný.Dále nemáme ve SoD umožněno poskytování záloh.Za poskytnutí zálohy by to nejraději naše daň.poradkyně schovala.
V tomto Vaše daňová poradkyně nemá pravdu.
Pokud je to celé zastřešeno smlouvou o dílo, položkovým rozpisem (např. výkaz- výměr), a umožněním fakturace dílčího plnění, pak se to celé fakturuje v dílčích fakturách v PDP.
Toto je běžná praxe generálních dodavatelů a jejich subdodavatelů.
Já v tom problém nevidím, samozřejmě je třeba pohlídat celkové množství materiálu. které je fakturováno, aby souhlasilo s odsouhlaseným položkovým rozpočtem.
Roli hraje celková smlouva o dílo. Pokud je
připuštěno etapování (dílčí plnění), pak nevidím problém ve
fakturaci materiálu, který bude později (v dalších etapách)
zabudován. Obvykle je podloženo rozpisem (výkaz-výměr), který je rozdělen na části dle provedené práce(s použitím materiálu) a materiál, který bude v pozdější etapě zabudován. Vše záleži na tom, co přesně vymezuje v části "fakturace" smlouva. A vy jste plátce? Daňová poradkyně rozporuje co přesně, režim přenesení? Nebo
jen, že je fakturován materiál a není k tomu práce?
>>>Daň.poradkyně rozporuje fakt.materiálu fakturovány
>>>bez
>>>montážních (staveb.) prací. Stavba je v režimu
>>>přenesené DP. A dle ní by pak jen materiál
>>>nezabudovaný do
>>>stavby nemohl být v režimu přenesené DP. Ve SoD máme
>>>umožnění dílčí fakturace s tím,že bude podložena
>>>odsouhlaseným soupisem dle rozpočtu stavby.Což máme:
>>>soupis je
>>>přesně podle rozpočtu-jak zatím provedené práce,tak
>>>materiál k provedení díla nutný.Dále nemáme ve SoD
>>>umožněno poskytování záloh.Za poskytnutí zálohy by to
>>>nejraději naše daň.poradkyně schovala.
>>V tomto Vaše daňová poradkyně nemá pravdu.
>>Pokud je to celé zastřešeno smlouvou o dílo,
>>položkovým rozpisem (např. výkaz- výměr), a umožněním
>>fakturace
>>dílčího plnění, pak se to celé fakturuje v dílčích
>>fakturách v PDP.
>>
>>Toto je běžná praxe generálních dodavatelů a jejich
>>subdodavatelů.
>>Já v tom problém nevidím, samozřejmě je třeba
>>pohlídat
>>celkové množství materiálu. které je fakturováno, aby
>>souhlasilo s odsouhlaseným položkovým rozpočtem.
>
>
>Děkuji za reakci. Stejně jsem se s tímto postupem
>setkala u několika staveb a až nyní nastal problém. Ještě
>jednou díky.
Prošlo mi to kontrolami bez problémů, u velkých staveb se to ani jinak nedělá.
Obě strany zpravidla na konttrolních dnech odsouhlasují položkově, co je uděláno a dodáno a fakturovat se může, až je odsouhlasena a předána dílčí část.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2017 11:59
Obdržela jsem jako objednatel daňový doklad - fakturu dle smlouvy o dílo. Tento daňový doklad je dílčí fakturou, v němž jsou mimo provedené práce taktéž fakturován dodaný materiál. Ovšem dodavatel fakturuje dodaný materiál bez ohledu na to, zda již je se stavbou spojen nebo je jen položen v budově a čeká na montáž do stavby. Vše je řádně podloženo soupisem dle položkového rozpočtu, který je přílohou smlouvy o dílo.
Dotaz: je možné tuto fakturu přijmout?
Dle naší daňové poradkyně NE, jelikož dodaný materiál na stavbu není spojen s prací, tedy je na stavbu pouze dodán a není se stavbou pevně spojen, byť je v souladu s položkovým rozpočtem.
Prosím o vysvětlení. Nikdy jsem se s takovýmto rozlišením nesetkala. Hraje roli poskytování záloh, má to s tímto něco společného - zda ve smlouvě toto umožníme nebo neumožníme?
Děkuji