Faktura za stavební práce

• (neregistrovaný)

17. 7. 2017 11:59

Obdržela jsem jako objednatel daňový doklad - fakturu dle smlouvy o dílo. Tento daňový doklad je dílčí fakturou, v němž jsou mimo provedené práce taktéž fakturován dodaný materiál. Ovšem dodavatel fakturuje dodaný materiál bez ohledu na to, zda již je se stavbou spojen nebo je jen položen v budově a čeká na montáž do stavby. Vše je řádně podloženo soupisem dle položkového rozpočtu, který je přílohou smlouvy o dílo.
    Dotaz: je možné tuto fakturu přijmout?
    Dle naší daňové poradkyně NE, jelikož dodaný materiál na stavbu není spojen s prací, tedy je na stavbu pouze dodán a není se stavbou pevně spojen, byť je v souladu s položkovým rozpočtem.
    Prosím o vysvětlení. Nikdy jsem se s takovýmto rozlišením nesetkala. Hraje roli poskytování záloh, má to s tímto něco společného - zda ve smlouvě toto umožníme nebo neumožníme?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 7. 2017 12:57

alen1 (neregistrovaný)

Re: Faktura za stavební práce
      Roli hraje celková smlouva o dílo.
      Pokud je připuštěno etapování (dílčí plnění), pak nevidím problém ve fakturaci materiálu, který bude později (v dalších etapách) zabudován. Obvykle je podloženo rozpisem (výkaz- výměr), který je rozdělen na části dle provedené práce (s použitím materiálu) a materiál, který bude v pozdější etapě zabudován.
      Vše záleži na tom, co přesně vymezuje v části "fakturace" smlouva.
      A vy jste plátce?
      Daňová poradkyně rozporuje co přesně, režim přenesení?
      Nebo jen, že je fakturován materiál a není k tomu práce?
      A podívali jste se do smlouvy, jak je to v ní upraveno?

• 17. 7. 2017 13:20

Alena P. (neregistrovaný)

Obdržela jsem jako objednatel daňový doklad - fakturu dle smlouvy o dílo. Tento daňový doklad je dílčí fakturou, v němž jsou mimo provedené práce taktéž fakturován dodaný materiál. Ovšem dodavatel fakturuje dodaný materiál bez ohledu na to, zda již je se stavbou spojen nebo je jen položen v budově a čeká na montáž do stavby. Vše je řádně podloženo soupisem dle položkového rozpočtu, který je přílohou smlouvy o dílo.
      Dotaz: je možné tuto fakturu přijmout?
      Dle naší daňové poradkyně NE, jelikož dodaný materiál na stavbu není spojen s prací, tedy je na stavbu pouze dodán a není se stavbou pevně spojen, byť je v souladu s položkovým rozpočtem.
      Prosím o vysvětlení. Nikdy jsem se s takovýmto rozlišením nesetkala. Hraje roli poskytování záloh, má to s tímto něco společného - zda ve smlouvě toto umožníme nebo neumožníme?

Roli hraje celková smlouva o dílo. Pokud je připuštěno etapování (dílčí plnění), pak nevidím problém ve fakturaci materiálu, který bude později (v dalších etapách) zabudován. Obvykle je podloženo rozpisem (výkaz- výměr), který je rozdělen na části dle provedené práce (s použitím materiálu) a materiál, který bude v pozdější etapě zabudován. Vše záleži na tom, co přesně vymezuje v části "fakturace" smlouva. A vy jste plátce? Daňová poradkyně rozporuje co přesně, režim přenesení? Nebo jen, že je fakturován materiál a není k tomu práce? A podívali jste se do smlouvy, jak je to v ní upraveno?

Daň.poradkyně rozporuje fakt.materiálu fakturovány bez montážních (staveb.) prací. Stavba je v režimu přenesené DP. A dle ní by pak jen materiál nezabudovaný do stavby nemohl být v režimu přenesené DP. Ve SoD máme umožnění dílčí fakturace s tím,že bude podložena odsouhlaseným soupisem dle rozpočtu stavby.Což máme: soupis je přesně podle rozpočtu-jak zatím provedené práce,tak materiál k provedení díla nutný.Dále nemáme ve SoD umožněno poskytování záloh.Za poskytnutí zálohy by to nejraději naše daň.poradkyně schovala.

• 17. 7. 2017 13:38

alen1 (neregistrovaný)

V tomto Vaše daňová poradkyně nemá pravdu.
      Pokud je to celé zastřešeno smlouvou o dílo, položkovým rozpisem (např. výkaz- výměr), a umožněním fakturace dílčího plnění, pak se to celé fakturuje v dílčích fakturách v PDP.

Toto je běžná praxe generálních dodavatelů a jejich subdodavatelů.
      Já v tom problém nevidím, samozřejmě je třeba pohlídat celkové množství materiálu. které je fakturováno, aby souhlasilo s odsouhlaseným položkovým rozpočtem.

• 17. 7. 2017 13:45

alen1 (neregistrovaný)

Re: stavební práce -vyjímka
      Jen poznámka:
      Jen v případě, že by bylo někde smluvní ustanovení, že bude samostatně dodán materiál, jako zboží a ten následně zabuduje do stavby jiný subjekt, pak je namístě toto vydělit a fakturovat s DPH.

• 17. 7. 2017 13:47

Alena P. (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Stejně jsem se s tímto postupem setkala u několika staveb a až nyní nastal problém. Ještě jednou díky.

• 17. 7. 2017 13:56

alen1 (neregistrovaný)

Roli hraje celková smlouva o dílo. Pokud je
      připuštěno etapování (dílčí plnění), pak nevidím problém ve
      fakturaci materiálu, který bude později (v dalších etapách)
      zabudován. Obvykle je podloženo rozpisem (výkaz-výměr), který je rozdělen na části dle provedené práce(s použitím materiálu) a materiál, který bude v pozdější etapě zabudován. Vše záleži na tom, co přesně vymezuje v části "fakturace" smlouva. A vy jste plátce? Daňová poradkyně rozporuje co přesně, režim přenesení? Nebo
      jen, že je fakturován materiál a není k tomu práce?
      >>>Daň.poradkyně rozporuje fakt.materiálu fakturovány
      >>>bez
      >>>montážních (staveb.) prací. Stavba je v režimu
      >>>přenesené DP. A dle ní by pak jen materiál
      >>>nezabudovaný do
      >>>stavby nemohl být v režimu přenesené DP. Ve SoD máme
      >>>umožnění dílčí fakturace s tím,že bude podložena
      >>>odsouhlaseným soupisem dle rozpočtu stavby.Což máme:
      >>>soupis je
      >>>přesně podle rozpočtu-jak zatím provedené práce,tak
      >>>materiál k provedení díla nutný.Dále nemáme ve SoD
      >>>umožněno poskytování záloh.Za poskytnutí zálohy by to
      >>>nejraději naše daň.poradkyně schovala.
      >>V tomto Vaše daňová poradkyně nemá pravdu.
      >>Pokud je to celé zastřešeno smlouvou o dílo,
      >>položkovým rozpisem (např. výkaz- výměr), a umožněním
      >>fakturace
      >>dílčího plnění, pak se to celé fakturuje v dílčích
      >>fakturách v PDP.
      >>
      >>Toto je běžná praxe generálních dodavatelů a jejich
      >>subdodavatelů.
      >>Já v tom problém nevidím, samozřejmě je třeba
      >>pohlídat
      >>celkové množství materiálu. které je fakturováno, aby
      >>souhlasilo s odsouhlaseným položkovým rozpočtem.
      >
      >
      >Děkuji za reakci. Stejně jsem se s tímto postupem
      >setkala u několika staveb a až nyní nastal problém. Ještě
      >jednou díky.
      Prošlo mi to kontrolami bez problémů, u velkých staveb se to ani jinak nedělá.
      Obě strany zpravidla na konttrolních dnech odsouhlasují položkově, co je uděláno a dodáno a fakturovat se může, až je odsouhlasena a předána dílčí část.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).