Re: Likvidace provozovny a výše odstupné
>>Dobrý den,
>>
>>
>>zaměstnavatel chce skončit s výrobou produktu, uzavře
>>provozovnu a dá do likvidace. Jsem zaměstnanec, tak
>>se
>>chci zeptat, jestli budu mít nárok na odstupné a
>>jaké?
>>2. nebo 3 měsíční? a jaký druh ukončení PP mám
>>podessat?
nepodepisujte nic,nechte jednat zam-tele, on to musí řešit, uvidíte s čím přijde.
teda jestli vůbec nárok budu mít? Díky za
>>rady
>
>Odkdy jste v této firmě zaměstnán?
Můžete se ale pokusit smluvit si odstupné vyšší než 3měsíční, které je ve Vašem případě zákonné. Např. budete ochoten přistoupit na dohodu o skončení dříve, než by uplynula výpovědní doba při výpovědi, ale jen za podmínky, že si smluvíte odstupné třeba 5ti měsíční.
není zač, pěkný den
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>zaměstnavatel chce skončit s výrobou produktu, uzavře
>>>>>>provozovnu a dá do likvidace. Jsem zaměstnanec, tak
>>>>>>se
>>>>>>chci zeptat, jestli budu mít nárok na odstupné a
>>>>>>jaké?
>>>>>>2. nebo 3 měsíční? a jaký druh ukončení PP mám
>>>>>>podessat?
>>>>
>>>>nepodepisujte nic,nechte jednat zam-tele, on to musí
>>>>řešit, uvidíte s čím přijde.
>>>>
>>>>teda jestli vůbec nárok budu mít? Díky za
>>>>>>rady
>>>>>
>>>>>Odkdy jste v této firmě zaměstnán?
>>>od r.2000
>>
>>Pokud dostanete výpověď dle § 52 a) ZP nebo dohodu o
>>ukončení, kde bude uvedeno, že k ukončení dochází dle
>>uvedeného paragrafu, pak budete mít nárok na odstupné
>>ve výši 3 násobku průměrné mzdy.
>Děkuji
Praxe mě naučila, že když nebude uvedeno, odstupné nedostane. Zaměstnanci se pak svých nároků musí domáhat soudně. Proto zásadně doporučuji, trvat na uvedení důvodu ukončení pracovního poměru dohodou. Je to důležité i pro prokázáni důvodu ukončení při pobíráni podpory v nezaměstnanosti, aby nebyla podpora krácena.
>>chcete tím snad tvrdit, že když to v dohodě nebude
>>uvedeno, odstupné nedostane? To snad nemyslíte vážně.
>
>Praxe mě naučila, že když nebude uvedeno, odstupné
>nedostane.
pokud to má být ftip, tak se moc nepovedl, pokud to myslíte vážně, tak je to nesmysl.Netuším jakolu praxi máte na mysli.
Zaměstnanci se pak svých nároků musí domáhat
>soudně.
to je věc další, s tou souhlasím, protože uvedení důvodu uzavření dohody na žádost ze strany zaměstnance zvyšuje podstatně jeho právní jistotu v kauze.
Proto zásadně doporučuji, trvat na uvedení
>důvodu ukončení pracovního poměru dohodou. Je to důležité
>i pro prokázáni důvodu ukončení při pobíráni podpory v
>nezaměstnanosti, aby nebyla podpora krácena.
Pájo, vy jste právník, já mzdová účetní s více než 20 letou praxi. A o tu se ve svých odpovědích opírám. Vy myslíte, že když se do dohody nenapíše důvod ukončení, tak zaměstnavatel zaměstnanci vyplatí odstupné? Nebuďte naivní. Věřte, že ten důvod tam zaměstnavatel schválně neuvádí. Mohla bych povídat.....
>>
>>>>Pájo, vy jste právník, já mzdová účetní s více než 20
>>>>letou praxi. A o tu se ve svých odpovědích opírám. Vy
>>>>myslíte, že když se do dohody nenapíše důvod
>>>>ukončení,
>>>>tak zaměstnavatel zaměstnanci vyplatí odstupné?
>>>>Nebuďte naivní. Věřte, že ten důvod tam zaměstnavatel
>>>>schválně neuvádí. Mohla bych povídat.....
>>>
>>>Souhlasím s paní Jasnou.
>>
>>20 let nebo 100, jaký rozdíl, aní 50 souhlasících
>>nezmění skutečnost, kterou si popisujete po svém, ale
>>vidím to jako ztrátu času.
>
>Vidím to stejně jako Jasná - také z dlouholetých
>zkušeností.
>Pájo, v čem konkrétně s Jasnou nesouhlasíte?
Praxe mě naučila, že když nebude uvedeno, odstupné
>nedostane.
považujete toto vyjádření za kvalifikované? já ne. a mé obviňování z naivnosti? dovolte abych se zasmál.
Nebo toto:
"Pokud dostanete výpověď dle § 52 a) ZP nebo dohodu o ukončení, kde bude uvedeno, že k ukončení dochází dle uvedeného paragrafu, pak budete mít nárok na odstupné ve výši 3 násobku průměrné mzdy."
Mě by zajímalo, jaké dovednosti musí zaměstnanec mít, aby zaměstnavatele přinutil, aby důvod rozvázání PP v dohodě uvedl, když k tomu nemá povinnost. Tak dohodu nepodepíše, dostane výpověď a zaměstnavatel mu způsobí peklo. Taky řešení.
Pro zajímavost názory jiných právníků na uvedení důvodu v dohodě o skončení PP, tím nemyslím, to, že neuvedením nevznikne nárok na odstupné, ale domoci se tohoto nároku může být cestou trnitou, kterou ne každý je ochoten a schopen absolvovat a proto upozornění tazatelům na možné komplikace při absenci důvodu v dohodě není plácáním nesmyslů. Při dnešním stavu justice a délce rozhodování by se starší zaměstnanec (obzvlášť v některých krajích) a při počtu možných odvoláních nemusel výsledku ani dožít.
http://www.bulletin-advokacie.cz/skonceni-pracovniho-pomeru-v-judikature?browser=mobi
http://osz.cmkos.cz/cz/clanky/dohoda-versus-vypoved-pravo.aspx
http://www.pravniprostor.cz/clanky/pracovni-pravo/intriky-zamestnavatelu-kdy-se-jedna-o-nezakonne-propusteni
http://pracovnipravo.iure.org/home/Skonceni_prac_pomeru
https://www.vasenaroky.cz/pro-media/nejcastejsi-nekale-praktiky-zamestnavatelu-pri-rozvazani-pracovniho-pomeru
Pořád nevím, z čím přesně nesouhlasíte. Nesouhlasíte snad s tím, že Jasná, Michaela, já a jistě i další jsme mnohokrát v praxi zažily to, že jestliže byla sepsána dohoda o skončení, aniž by byl uveden některý z organizačních důvodů, zaměstnanec odstupné nedostal?
Prostě nedostal, nebylo mu zúčtováno, a to proto, že dle zaměstnavatele jde o obyčejnou dohodu, kde není organizační důvod a tedy odstupné nenáleží. To je fakt a ten nezměníte.
Někteří šli do sporu, ten se táhl a někteří z těchto nakonec odstupné dostali (když zaměstnavatel ještě peníze měl) a někteří ani ne, protože stejně už nebyly peníze. Zaměstnavatel jim dlužil i mzdu, takže od ÚP dostali jen část peněz a zbylou část mohli přihlásit do konkurzu. A někteří to vzdali hned, ani se toho nedomáhali.
Takže dovolte - čemu se můžete zasmát?
?
>
>Pořád nevím, z čím přesně nesouhlasíte. Nesouhlasíte
>snad s tím, že Jasná, Michaela, já a jistě i další jsme
>mnohokrát v praxi zažily to,
jakmile čtu- účetní s letitou praxí její zkušenosti a znalosti a její vývody a závěry, tak jen kývnu, řeknu dobrý a jedeme dál. Dohadovat se s vámi o právu nemá smysl, protože máte dlouholeté zkušenosti z praxe, tak nebudeme nic řešit.
že jestliže byla sepsána
>dohoda o skončení, aniž by byl uveden některý z
>organizačních důvodů, zaměstnanec odstupné nedostal?
>Prostě nedostal, nebylo mu zúčtováno, a to proto, že
>dle zaměstnavatele jde o obyčejnou dohodu, kde není
>organizační důvod a tedy odstupné nenáleží. To je fakt a
>ten nezměníte.
>Někteří šli do sporu, ten se táhl a někteří z těchto
>nakonec odstupné dostali (když zaměstnavatel ještě
>peníze měl) a někteří ani ne, protože stejně už nebyly
>peníze. Zaměstnavatel jim dlužil i mzdu, takže od ÚP
>dostali jen část peněz a zbylou část mohli přihlásit do
>konkurzu. A někteří to vzdali hned, ani se toho
>nedomáhali.
>Takže dovolte - čemu se můžete zasmát?
Já sem se ptala, s čím z popisované praxe Pája nesouhlasí. Odpovědi jsem se nedočkala. Jedna věc je právo a oprávněný nárok, bohužel druhá věc je praxe. V praxi to většinou probíhá jak to popisujeme a upozornění, že si má dotyčný při sepisování dohody o skončení dát pozor na to, aby tam měl uvedený příslušný organizační důvod, mu v praxi pomůže.
Každý soudní případ, kterým se zaměstnanec domáhá svých práv, je pro právníky zdrojem příjmu. Proč by tedy měl (až na výjimky, na které jsem odkazovala výše) radit zaměstnancům jak postupovat, aby se případnému soudnímu vymáhání vyhnuli? To je stejné, jako kdyby tu poskytovali rady ve prospěch občanů instituce, které z minimální nebo úplné neznalosti lidí profitují.
Nakonec o praktikách některých zaměstnavatelů vypovídá (zřejmě také zkušenost) ........"Tak dohodu nepodepíše, dostane výpověď a zaměstnavatel mu způsobí peklo. Taky řešení".
Napadlo mě totéž co Vás. Kromě toho jste to dobře popsala ve Vašem prvním příspěvku: " tím nemyslím, to, že neuvedením nevznikne nárok na odstupné, ale domoci se tohoto nároku může být cestou trnitou, kterou ne každý je ochoten a schopen absolvovat a proto upozornění tazatelům na možné komplikace při absenci důvodu v dohodě není plácáním nesmyslů. Při dnešním stavu justice a délce rozhodování by se starší zaměstnanec (obzvlášť v některých krajích) a při počtu možných odvoláních nemusel výsledku ani dožít." Nakonec, podobně jsem problémy, které v praxi nastávají, popisovala i já a Jasná, ale podle reakcí Páji a VH jsem si to asi vymyslely.
Jsem zvědavá, zda se dozvíme, s čím KONKRÉTNĚ nesouhlasí.
Pravděpodobně píšete šifrovaně. Vaši odpověď, v čem konkrétně nemáme pravdu v našich zkušenostech z praxe, jsem opravdu nenašla.
Apropo - snad bych ani neměla spojovat slova "pravda" a "zkušenost", protože moje praktická zkušenost je moje praktická zkušenost, to není pravda nebo nepravda. Vy můžete tomu, co popisuji já nebo Jasná věřit nebo nevěřit, ale já jsem to v praxi zažila vícekrát. A zkušenost je tato: jestliže je v dohodě o skončení uveden organizační důvod, zaměstnavatel tomu zaměstnanci odstupné zúčtuje. (Zda mu ho i vyplatí nebo v případě nedostatku peněz nevyplatí, to je věc druhá, ale má ho zúčtováno, má ho na výplatním lístku).
Jestliže v dohodě o skončení není uveden důvod, pak ve většině případů (a moje zkušenost je taková, že ve všech takových případech) odstupné zúčtováno není. A pak mohou následovat tahanice, kdy dotyčný se těch peněz mnohdy nedočká. A kromě toho má pokrácenou podporu (protože zaměstnavatel potvrdí, že nešlo o organizační důvod). Takže tahanice. Nebo tahanice nejsou, protože dotyčný to vzdá.
Fakt nevím, co na tomto průběhu, který jsem zažila mockrát, chcete zpochybňovat.
Tak znova. Jasná napsala:
"Pokud dostanete výpověď dle § 52 a) ZP nebo dohodu o ukončení, kde bude uvedeno, že k ukončení dochází dle uvedeného paragrafu, pak budete mít nárok na odstupné ve výši 3 násobku průměrné mzdy."
Tazatel se neptal na zúčtování odstupného, ani na postup, pokud mu ho zaměstnavatel nevyplatí. A už vůbec ne na něčí zkušenosti. Ani já jsem se k vašim zkušenostem nevyjadřovala, mě zajímá jen právní úprava a judikatura.
>>
>>>> " Nakonec, podobně jsem
>>>>problémy, které v praxi nastávají, popisovala i já a
>>>>Jasná,
>>>>ale podle reakcí Páji a VH jsem si to asi vymyslely.
>>>>Jsem zvědavá, zda se dozvíme, s čím KONKRÉTNĚ
>>>>nesouhlasí.
>>>Já už jsem to napsala, nevím, proč to opakovat.
>>
>>Pravděpodobně píšete šifrovaně. Vaši odpověď, v čem
>>konkrétně nemáme pravdu v našich zkušenostech z
>>praxe,
>>jsem opravdu nenašla.
>>Apropo - snad bych ani neměla spojovat slova "pravda"
>>a "zkušenost", protože moje praktická zkušenost je
>>moje praktická zkušenost, to není pravda nebo
>>nepravda.
>>Vy můžete tomu, co popisuji já nebo Jasná věřit nebo
>>nevěřit, ale já jsem to v praxi zažila vícekrát. A
>>zkušenost je tato: jestliže je v dohodě o skončení
>>uveden
>>organizační důvod, zaměstnavatel tomu zaměstnanci
>>odstupné zúčtuje. (Zda mu ho i vyplatí nebo v případě
>>nedostatku peněz nevyplatí, to je věc druhá, ale má
>>ho
>>zúčtováno, má ho na výplatním lístku).
>>Jestliže v dohodě o skončení není uveden důvod, pak
>>ve
>>většině případů (a moje zkušenost je taková, že ve
>>všech takových případech) odstupné zúčtováno není. A
>>pak
>>mohou následovat tahanice, kdy dotyčný se těch peněz
>>mnohdy nedočká. A kromě toho má pokrácenou podporu
>>(protože zaměstnavatel potvrdí, že nešlo o
>>organizační
>>důvod). Takže tahanice. Nebo tahanice nejsou, protože
>>dotyčný to vzdá.
>>Fakt nevím, co na tomto průběhu, který jsem zažila
>>mockrát, chcete zpochybňovat.
>Tak znova. Jasná napsala:
>"Pokud dostanete výpověď dle § 52 a) ZP nebo dohodu o
>ukončení, kde bude uvedeno, že k ukončení dochází dle
>uvedeného paragrafu, pak budete mít nárok na odstupné
>ve výši 3 násobku průměrné mzdy."
>Tazatel se neptal na zúčtování odstupného, ani na
>postup, pokud mu ho zaměstnavatel nevyplatí. A už vůbec ne
>na něčí zkušenosti. Ani já jsem se k vašim zkušenostem
>nevyjadřovala, mě zajímá jen právní úprava a
>judikatura.
Někam se ztratila moje odpověď. Tak znova. Tazatel je podle dotazu laik, který se v právní úpravě a judikatuře vůbec nevyzná. Na odstupné se ptal a z jeho dotazu vyplývá, že chtěl vědět, jakým způsobem s ním má být pracovní poměr ukončený, aby bylo zřejmé, že to odstupné má dostat, zkrátka na co si má dát pozor. Jasná mu odpověděla krátce a zjednodušeně, jako laikovi. Negativní zkušenosti z praxe a upozornění na ně a rady jak to udělat, aby se co nejvíce eliminovalo nebezpečí složitějšího vymáhání, jsou velmi důležité a myslím, že mnoho tazatelů tady je za ně ráda.
Pořád nechápu, proč jste napsala : Tak vy odpovíte špatně, neomluvíte se.........Co jsem napsala špatně? Pouze jste napsala, že vás nezajímají mé zkušenosti, ale to neznamená, že jsem odpověděla špatně. Tázající není odborník, je to řádový zaměstnanec a proto si myslím, že mé zkušenosti jsou pro něj přínosem a vaše právní úprava a judikatura jej jistě nezajímá.
Tazatel se sice neptal na zúčtování ani na postup, pokud mu ho zaměstnavatel nevyplatí, ale zato se ptal na:
"a jaký druh ukončení PP mám podepsat? "
Co se týká judikatury, tak zkušenosti s ustálenou judikaturou nejsou u nás dobré, neustále se mění na což poukazují sami soudci, zvláště vyšších soudů. Ostatně právníka musí zajímat právě ta judikatura, aby věděl kam až může při obhajobě třeba svých nekalostí v oblast pracovněprávních vztahů, jako zaměstnavatele, případně jiného subjektu zajít, co soud skousne a co už ne.
Zaměstnanec se asi judikaturou moc zaobírat nebude, nakonec rozhodování soudů není dostatečně předvídatelné.
Ano, také mně způsob odpovídání některých zde vadí. Uvidíme, zda se dočkáme konkrétní a vysvětlující odpovědi VH, co je nesprávného na stručné odpovědi tázajícímu od Jasné: "Pokud dostanete výpověď dle § 52 a) ZP nebo dohodu o ukončení, kde bude uvedeno, že k ukončení dochází dle uvedeného paragrafu, pak budete mít nárok na odstupné ve výši 3 násobku průměrné mzdy.". Snad jen, že mohla uvést slovo "nejméně" (nejméně ve výši 3násobků...). A zda se Pája za svoji nevhodnou a bezdůvodně povýšeneckou odpověď omluví.
Karo, četla jste odpověď VH, omluvit se mám já. I když doposud nenapsala za co se mám omluvit. Přijde mi, že tady proti sobě stojí dvě skupiny - účetní a právníci. A napsala jsem to špatně, protože právníky jsem měla uvést na první místo a na druhé teprve účetní. Možná i za to bych se měla omluvit. Pro ,,naše právníky,, jsme my POUZE účetní, takže běda, když jim někdo odporuje.
OT:Likvidace provozovny a výše odstupné
... pročetla jsem celou diskusi, protože jsem ráda za každý poznatek Z PRAXE. K čemu to nakonec dospělo, je teda děs. Za mě osobně musím říct, že si občas připadám jak školák. Člověk jsem přijde s dotazem a kolikrát se akorát dozví, že by měl jít snad radši k pásu než dělat účto. Proto tady moc nechápu útočné komentáře VH a páji. Je to zbytečné - chyťte se za nos, tohle jste trochu přepískli! Jinak moc děkuji vám všem, kdo tu jste a trpělivě odpovídáte, mnohdy jsem získala jiný pohled na věc a došla k řešení. ;-) Pěkný den všem slušným lidem
Ano, četla jsem to ("Tak vy odpovíte špatně, neomluvíte se a ještě píšete o aroganci jiných? Neuvěřitelné. ") a také jsem nepochopila, za co byste se měla omlouvat. Mně naopak přišlo neuvěřitelné to, že VH nepovažuje odpověď Páji za nevhodnou a urážlivou a ještě píše o Vaší omluvě (komu? Za co?) A Pája sám už se k tomu neráčil vrátit. VH sama také nemá chuti uznat svůj omyl, když se splete (viz debata před časem http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1474164 )
Toto je diskuzní fórum jak pro ty, kteří se tou problematikou živí (účetní, mzdovky, právníci), tak pro zaměstnance všech oborů, kteří o tom mají povědomí různé = jsou znalí nebo vědí jen něco nebo se neorientují vůbec. A když někdo dá nesprávnou nebo neúplnou odpověď, je dobré, když ji druhý opraví nebo doplní, ale takovým způsobem, aby tomu ten tazatel rozumněl (a samozřejmě způsobem, který neuráží prvního odpovídajícího). Podobně když se někdo z pohledu druhého zeptá "blbě". Pak se snažím zjistit, o co mu vlastně jde, čeho se vlastně chce dopátrat a ne se vysmívat, že píše blbosti.
Děvčata, myslím, že oba "kritici" měli na mysli:"nebo dohodu o ukončení, kde bude uvedeno, že k ukončení dochází dle uvedeného paragrafu, pak budete mít nárok na odstupné ve výši 3 násobku průměrné mzdy."
protože i kdyby v jeho dohodě nebyl uveden důvod, tak by nárok na odstupné byl, ale jak těžké a zdlouhavé je domáhání se případně nevyplaceného odstupného, to už právníci jaksi nekomentovali
Všichni víme, jak to paní Jasná myslela, možná by bylo bývalo šikovnější napsat "nebo dohodu o ukončení a budete mít nárok na odstupné ve výši 3 násobku průměrné mzdy, pro větší jistotu vyplacení odstupného by bylo lepší v dohodě uvést důvod ukončení."
Často mi připadá, že oni ani tak nechtějí odpovídat tady na dotazy, jako spíš číst odpovědi a kochat se jejich opravami a jejich komentováním (některé komentáře netřeba připomínat).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 7. 2017 9:11
Dobrý den,
zaměstnavatel chce skončit s výrobou produktu, uzavře provozovnu a dá do likvidace. Jsem zaměstnanec, tak se chci zeptat, jestli budu mít nárok na odstupné a jaké? 2. nebo 3 měsíční? a jaký druh ukončení PP mám podessat?teda jestli vůbec nárok budu mít? Díky za rady