Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 7. 2017 14:48
Dobrý den,
vím, že se to tu již několikrát řešilo, ale nejsem z toho vůbec moudrá. Prosím můžete mi někdo poradit:
Zaměstnanec skončil k 10.dni v měsíci, prvních 9dní byl na neschopence (HM 0kč) a přišel pouze na poslední den (HM 675kč). Má zároveň přečerpanou dovolenou (o 1188kč, 1,5dne), takže mi jeho HM celkem vychází -513kč. Pokud to zadám do programu, vychází mi základ pro ZP minimum za 1den + těch 513kč, pravděpodobně rovná HM na nulu, a z toho mi počítá ZP 13,5% ke sražení zaměstnanci; nepočítá mi vůbec SP. Je to takhle v pořádku? Čistá mzda mi vyjde =-513-13,5% ZP, tj. doplatek pro nás. VZ pro SP na ELDP mi to za ten měsíc vykazuje 0,-, tj. sečetly se mi pouze HM za předešlé měsíce, kdy měl příjem, a tento měsíc jako by vůbec nepracoval; dny na ELDP to počítá všechny, vyloučené doby pouze pracovní neschopnost, kdy nepracoval ani část dne (to by asi mělo být ok). Jak je to prosím správně ohledně ZP a SP, jaké částky by měly jít do přehledů a ELDP?
Děkuji moc za každou odpověď. Hana