Re: Úhrada v EUR místo CZK
Dodavatele zajímá jen částka, která mu přišla na jeho korunový účet v korunách. Většinou to řeší odběratelé tak, že když posílají ze svého cizoměnového účtu na korunový účet dodavatele, tak do příkazu k úhradě uvedou, jaká částka v CZK má být přičtena k dobru na účet dodavatele v korunách. A že bankovní poplatky za konverze platí odesilatel platby.
Já účtuji tyto platby na bance 221/311 eura přepočet kurzem ČNB toho dne a rozdíl k tomu co mi přijde na k.ztráty (nebo výnosy) 563/311
Pokud odběratel pošle platbu v EUR na eurový účet dodavatele, tak dodavatel zaeviduje částku EUR a přepočet na CZK provede podle kurzu, který používá podle směrnice / denní, měsíční, roční, ...
Na přepočet dluhu a zaúčtování kurzového rozdílu budete ale potřebovat uzavřenou dohodu, kde bude uvedeno, v jakém kurzu bude pohledávka přepočtena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 7. 2017 11:26
Dobrý den,
mohl bych poprosit o radu jak účtovat? Nikdy jsem se s tímto nesetkal.
Máme vystavenou fakturu v CZK, ale odběratel nám poslal částečnou úhradu faktury v EUR s tím, že nám nadiktoval kurz k přepočtu, za kolik nejspíše oni nakoupili. Nám přišla platba až druhý den, ale to je kurz dle ČNB odlišný od jejich nadiktovaného. Jakým kurzem zaúčtuji přijatou platbu? Jejich kurzem? Potřebuji nějakou písemnou dohodu, že to tak mám udělat?