Re: Daň z příjmu u prodeje nemovit.
Jedná se o družstevní byt, který má tržní hodnotu cca 4,5 Mil.Kč a kde jsem členem 2 roky a nyní ho chci prodat (převést členský podíl) a koupit byt v SJM s hodnotou 3,5 Mil. Kč. Jde o to, z jakého základů budu platit daň.
Děkuju
Re: Daň z příjmu_prodej členského podílu
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>měl bych dotaz zda při prodeji nemovitosti v hodnotě
>>>>>například 4,5 Mil. Kč a následné koupi nemovitosti v
>>>>>hodnotě 4 Mil. Kč platím daň z příjmu pouze z rozdílu
>>>>>kupních cen tedy ze základu 500 tis. Kč? Jestli jsem
>>>>>dobře pochopil jednu z variant osvobození od této
>>>>>daně.
>>>>>
>>>>>Díky za radu.
>>>>Pořizovací cena prodávané nemovitosti?
>>Jedná se o družstevní byt, který má tržní hodnotu cca
>>4,5 Mil.Kč a kde jsem členem 2 roky a nyní ho chci
>>prodat (převést členský podíl) a koupit byt v SVM s
>>hodnotou 3,5 Mil. Kč. Jde o to, z jakého základů budu
>>platit daň.
>>Děkuju
V tomto případě může být část příjmu osvobozena podle
ZDP § 4 odst. 1) písmeno v)
.... poplatník náhradu (odstupné) použil nebo použije na uspokojení vlastní bytové potřeby nejpozději do 1 roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal; tento příjem je osvobozen i v případě, že částku odpovídající náhradě (odstupnému) vynaložil na obstarání vlastní bytové potřeby v době 1 roku před jejím obdržením; přijetí náhrady (odstupného) oznámí poplatník správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo .... obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení vlastní bytové potřeby;....
Možnost - pokud prodáte členský podíl za 4,5 mil.Kč, koupíte novou "bytovou potřebu" za 3,5 mil.Kč, tak ke zdanění dle § 10 ZDP budete mít částku 1,0 mil.Kč minus podíl z pořizovací ceny členského podílu minus podíl z výdajů, které budete mít spojené s prodejem členského podílu . Ale nejsem daňový poradce, takže s rezervou.
Výpočet částky, ze které budete platit daň z příjmu FO, bych raději nechala na odborníkovi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 7. 2017 13:29
Dobrý den,
měl bych dotaz zda při prodeji nemovitosti v hodnotě například 4,5 Mil. Kč a následné koupi nemovitosti v hodnotě 4 Mil. Kč platím daň z příjmu pouze z rozdílu kupních cen tedy ze základu 500 tis. Kč? Jestli jsem dobře pochopil jednu z variant osvobození od této daně.
Díky za radu.