Směrná hodnoda-daň z nabytí nemovitosti

• (neregistrovaný)

1. 8. 2017 9:02

Dobrý den,
    koupila jsem pozemek, kde dříve stával RD, ten vyhořel, z KN byla stavba vymazána. Podala jsme přiznání k dani z nabytí nemovité věci, znalecký posudek nemám vyhotovený, měla jsem zato, že bude postačovat pro výpočet daně směrná hodnota. Volala mi paní z FÚ, že je potřeba doložit znalecký posudek, protože ve smlouvě je uvedeno, že se převádí pozemek s příslušenstvím,tj. septik (jímka), zbytky původních staveb, vodovodní a kanalizační přípojka. Septik je stará žumpa, kterou musím zlikvidovat, zbytky staveb jsou původní kamenné základy v zemi, vodovodní přípojka je šachta bez vodoměru a kanalizační je plastová nádrž bez příslušenství, kterou zbudovala obec a není funkční. Prodávající toto chtěl ve smlouvě uvést, aby s tím později až budu stavět nevznikl problém.
    Může chtít FÚ opravdu odhad? Našla jsem, že směrná hodnota se použije např. i u staveb, takže nevím,. proč v tomto případě odhad...
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 8. 2017 17:15

katka2 (neregistrovaný)

Re: Směrná hodnoda-daň z nabytí nemovito
      V Zákonném opatření senátu 340/2013 je vcelku jasně napsáno, kdy SH použít lze a kdy nelze. Jak to tak popisujete, obávám se, že fú má pravdu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).