Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2017 10:53
Dobrý den, prosím o kontrolu, zda toto správně chápu.
Nastoupil k nám zaměstnanec s insolvencí. Pobírá mzdu od nás a ještě má měsíčně nějakou rentu za pracovní úraz z předcházejícího zaměstnání. Obdržela jsem usnesení, kde je napsáno toto - aby prováděla srážky ze mzdy v rozsahu dle tohoto výroku s tím, že nebude srážet 40% nezabavitelné částky tj. v rozsahu dvou třetin čisté mzdy, která zbývá po odečtení 60% základní nepostižitelné částky. Plátkyni mzdy dlužníka OKD se přikazuje, aby prováděla srážky ze mzdy v rozsahu dle tohoto výroku s tím, že nebude srážet 60% nezabavitelné částky, tj. v rozsahu dvou třetin čisté mzdy, která zbývá po odečtení 40% základní nepostižitelné částky.
Připadá mi, že tomu vůbec nerozumím, ale vykládám si to tak, že já uplatním nezabavitelnou částku ve výši 60 % a ten druhý plátce - OKD uplatní nezabavitelnou částku ve výši 40 %. Pochopila jsem to dobře? Děkuji za konzultaci.
Když se dívám na záznamy na insolvenčním rejstříku, tak vidím, že u nás má příjmy cca ve výši 60 % celkových příjmů, OKD 40 %, takže to tak zřejmě bude. Proč je to ale napsáno tak strašně složitě? Proč nenapíšou, ten uplatní 60% nezabavitelné částky a ten 40%?