Re: doprovod k lékaři
Obávám se, že toho tady k řešení moc není. Nárok na to má.
Když jde k tomu lékaři, musí za něho někdo jeho práci vykonávat? Resp. náklady zaměstnavatele jsou vyšší ještě o mzdu dalšího zaskakujícího zaměstnance? Nebo si svoji práci udělá a tato jeho absence v zaměstnání se projevuje jenom rozdílem v zaplacení náhrady mzdy za lékaře místo mzdy za tyto hodiny?
Víte proč to tak je? Např. musí se autem, matka neřídí, matka není "zdravá" a nezvládla by to sama a pod.?
Dost jsem kolem toho četla a názory právníku se liší (jako vždy). Dokonce náš podnikový právník nedokáže jednoznačně zaujmout stanovisko, s tím že tato problematika nebyla dostatečně judikována, proto nelze předvídat případné rozhodnutí soudu.
Mě spíše zajímalo, jakým způsobem vy se k těmto případům stavíte. Správné řešení zde určitě nenalezneme, když ani právníci nejsou jednotní.
Není, ale morálně to v pořádku není. Manželka je na mateřské nebo rodičovské dovolené (PPM i RP hrazené státem), z důvodu, že se stará o dítě. Pokud s ním pravidelně k lékaři chodí otec, pak je něco špatně, protože vlastně čerpají na dítě "peněžní pomoc" 2x. Otec jako náhradu mzdy od zaměstnavatele a matka současně "peněžní pomoc" od státu na péči o totéž dítě. Kdyby to byla výjimka - nic proti, vždy se může matce něco přihodit - nemoc atd., ale pravidlem by to , dle mne, být nemělo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 8. 2017 8:27
Dobré ráno. Jak řešíte situaci, když zaměstnanec má manželku na MD a s dítětem chodí k lékaři on. Tyto návštěvy lékaře se neustále opakují (očkování, preventivní prohlídky...). Lékař napíše doprovod nutný, což chápu, ale je zaměstnavatel povinen zaměstnanci zaplatit ušlou dobu, když jeho žena je doma na mateřské (mají 1 dítě) a mohla by s dítětem jít k lékaři ona? Děkuji za vaše názory.