Odměna po smrti zaměstnance

• (neregistrovaný)

2. 8. 2017 9:52

Dobrý den,
    zemřel nám zaměstnanec. Pokud jednatel rozhodne o přiznání mimořádné odměny za odpracované roky a celoživotní práci ve firmě (nic jiného nyní pro něho už uděklat bohužel nemůžeme) do poslední výplaty, kterou budu vyplácet hotově manželce nyní v srpnu za měsíc červenec (vím, že to celkem musí být do 3 násobku jeho průměrného měsíčníhi výdělku dle §328 ZP). Může s tím souviset nějaký problém nebo se posuzuje tato odměna daňově stejně jako by mu byla vyplacena obdobná odměna při odchodu do starobního důchodu?

A ještě poprosím zkušené, jak zjistím ten průměrný měsíční výdělek? Hlídám čistý či hrubý?

Až budu vyplácet hotově manželce, co si od ní mám nechat podepsat? Stačí výdajový pokladní doklad? Mám vyžadovat OP, ačkoli ji osobně znám?

Děkuji za rady v této nelehké životní situaci ji nechci zbytečně otravovat papírováním...ale zároveň nechci něco zanedbat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2017 10:43

.. (neregistrovaný)

Re: odměna po smrti zaměstnance
      Zvážili jste namísto mimořádné odměny do mzdy poskytnutí sociální výpomoci nejbližším pozůstalým? Sice by to byl pro firmu daňově neuznatelný náklad, ale v částce do 15.tis.Kč by to byl pro manželku osvobozený příjem, žádné daně z příjmu, žádné SP či ZP.

• 2. 8. 2017 10:57

dop (neregistrovaný)

nevěděla jsem, že něco takového existuje..prosím můžete mne někam nasměrovat, kde mohu nastudovat a případně poradit, co to obnáší? Nikdy jsem dosud nemusela řešit a pevně věřím, že už také nikdy nebudu muset ....děkuji

• 2. 8. 2017 12:00

.. (neregistrovaný)

Zákon č. 586/1992 Sb.
      § 4 Osvobození od daně
      (1) Od daně se osvobozuje
      k) příjem v podobě
      4. nepeněžního plnění nebo sociální výpomoci poskytované zaměstnavatelem z fondu kulturních a sociálních potřeb nejbližším pozůstalým nebo sociální výpomoci nejbližším pozůstalým za obdobných podmínek u zaměstnavatele, u kterého se tento fond nezřizuje,
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586

Sama jsem ještě neřešila, ale propočtem mi vychází, že by paní dostala více peněz při sociální výpomoci, než ze zdaněné mzdy manžela.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).