Re: OSVČ vedlejší a neplacené volno
Nějak se mi to rozleželo... Nevím, jesti jsem odpověděla správně.
ZP - někde (ze zaměstnání nebo z podnikání) musí být odvedeno aspoň minimum.
(měla jsem případ OSVČ, která měla neplacené volno v zaměstnání - od 3.-4. roku věku dítěte. ZP musela platit aspoň minimum z podnikání, nebrala rodičák, děti spaly ve školce. Takže i když "byl zaměstnavatel", tak nebyla OSVČ vedlejší)
Děkuji Maxx :-)
nakonec jsem trochu telefonovala: OSSZ : musím se nahlásit jako OSVČ hlavní a platit zálohy 2061,- (pokud ne, zůstanu OSVČ vedlejší a doba čerpání neplaceného volna se mi nezapočítá do důchodu, což je v mém věku blbost)
ZP: pro ně zůstanu nadále OSVČ vedlejší s tím, že zaměstnavatel za mě bude odvádět pojistné ve výši 1485,-/měsíčně - což bude chtít po mě.
Vše se pak vyúčtuje v ročních přehledech tak, jak je popsáno výše
to je mi bohužel jasné. Zálohy jako OSVČ neplatím, bo nemusím, ale pak v přehledu mohu uvést že jsem OSVČ vedlejší a odvedu podle skutečného příjmu jednorázově tak, jak dosud.
To co zaplatím zaměstnavateli, aby za mne odvedl už řešit nikde nemůžu - i když vlastně by se mi to mělo promítnout do potvrzení o zdanitelných příjmech - jako uhrazené pojistné, že?
Děkuji
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>Chci požádat zaměstnavatele o neplacené volno a
>>>>>>věnovat se zakázce v rámci SVČ. Nyní jsem OSVČ
>>>>>>vedlejší.
>>>>>>Stane se ze mě po dobu neplaceného volna OSVČ hlavní?
>>>nakonec jsem trochu telefonovala: OSSZ : musím se
>>>nahlásit jako OSVČ hlavní a platit zálohy 2061,-
>>>(pokud
>>>ne, zůstanu OSVČ vedlejší a doba čerpání neplaceného
>>>volna se mi nezapočítá do důchodu, což je v mém věku
>>>blbost)
>>>ZP: pro ně zůstanu nadále OSVČ vedlejší s tím, že
>>>zaměstnavatel za mě bude odvádět pojistné ve výši
>>>1485,-/měsíčně - což bude chtít po mě.
>>>Vše se pak vyúčtuje v ročních přehledech tak, jak je
>>>popsáno výše
>>>
>>ZP, které za vás zaplatí zaměstnavatel, se vám v
>>přehledech nepromítne.
>
>to je mi bohužel jasné. Zálohy jako OSVČ neplatím, bo
>nemusím, ale pak v přehledu mohu uvést že jsem OSVČ
>vedlejší a odvedu podle skutečného příjmu jednorázově
>tak, jak dosud.
>To co zaplatím zaměstnavateli, aby za mne odvedl už
>řešit nikde nemůžu - i když vlastně by se mi to mělo
>promítnout do potvrzení o zdanitelných příjmech - jako
>uhrazené pojistné, že?
>
>Děkuji
Do potvrzení k daním, které bude vystavovat Váš zaměstnavatel, se Vám zdravotní pojištění, které si budete prostřednictvím svého zaměstnavatele platit, nezahrne.
A nebylo by lepší si na dotčenou dobu stanovit, že i pro zdravotní pojišťovnu budete jako OSVČ na hlavní činnost a zaplatit si zdravotní pojištění jako OSVČ? A se zaměstnavatelem se domluvit, že zdravotní pojištění si budete jako OSVČ po danou dobu platit sám? Pak si budete moci to zaplacené pojištění zahrnout do Přehledu jako OSVČ.
https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne/pojistne-za-neplacene-volno
Ještě by to chtělo propočítat, podle délky NV, příjmu který budete mít jako OSVČ atd.
592/1992 Sb.
Vyměřovací základ § 3
(4) Pojistné za zaměstnance se stanoví z vyměřovacího základu podle odstavců 1 až 3, nejméně však z minimálního vyměřovacího základu, není-li dále stanoveno jinak.
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
d) která současně vedle zaměstnání vykonává samostatnou výdělečnou činnost a odvádí zálohy na pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro osoby samostatně výdělečně činné, ..
... pokud tyto skutečnosti trvají po celé rozhodné období.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-592
Zkusila bych ještě na ZP poslat mail s dotazem. Občas je to lepší, než komunikovat s hotlinkou pouze po telefonu či s pracovnicí na přepážce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2017 11:01
Dobrý den,
Chci požádat zaměstnavatele o neplacené volno a věnovat se zakázce v rámci SVČ. Nyní jsem OSVČ vedlejší. Stane se ze mě po dobu neplaceného volna OSVČ hlavní? Mám to hlásit na OSSZ a ZP?