Re: Neomluvená absence - přechod z měsíc
>Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem a budu moc
>vděčná za odpověď pokud bude někdo vědět.Zaměstnanec
>nastoupil 10.7. do práce od 18.7. už nechodí nebere tel a
>žádný kontakt takže 19.-31.7.17 neomluvená absence,
tak proč jste ho dnes nevyhodili,důvod jasný
>zdravotní pojištění navýšeno na poměrnou část min. vym.
>základu a rozdíl jsem mu srazila ze mzdy (ZP) ale nevím
>co s tím, když
>bude marodit třeba do 21.8.
a on marodí?
jestli mu můžu zase udělat
>srážku ze mzdy, když vlastně už nebude z čeho...
>Výpověď ve zkušebce(to snad ne) zaslána teprve v pondělí 7.8.+15...
>
>Můžu mu teď za červenec ponížít výplatu o 1485,- Kč z
>minimálního ZP,myslela jsem, že mu teď za červenec
>strhu těch 1485,- Kč a kdyby to bylo méně zase bych mu je
>v srpnu vyplatila... Co s tím? Nevím si rady.
>
>Děkuji moc a krásný den
>>Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem a budu moc
>>vděčná za odpověď pokud bude někdo vědět.Zaměstnanec
>>nastoupil 10.7. do práce od 18.7. už nechodí nebere
>>tel a
>>žádný kontakt takže 19.-31.7.17 neomluvená absence,
>
>tak proč jste ho dnes nevyhodili,důvod jasný
>
>>zdravotní pojištění navýšeno na poměrnou část min.
>>vym.
>>základu a rozdíl jsem mu srazila ze mzdy (ZP) ale
>>nevím
>>co s tím, když
>>bude marodit třeba do 21.8.
>a on marodí?
> jestli mu můžu zase udělat
>>srážku ze mzdy, když vlastně už nebude z čeho...
>>Výpověď ve zkušebce(to snad ne) zaslána teprve v
>>pondělí 7.8.+15...
>>
>>Můžu mu teď za červenec ponížít výplatu o 1485,- Kč z
Nemarodí, a nemůžeme ho vyhodit dokud nedostane výpověď ve zkušební době,musí se mu prý dle právničky doručit a pokud si nepřevezme poštou tak je braná výpověď jako doručená až 15-tý den.
>>minimálního ZP,myslela jsem, že mu teď za červenec
>>strhu těch 1485,- Kč a kdyby to bylo méně zase bych mu
>>je
>>v srpnu vyplatila... Co s tím? Nevím si rady.
>>
>>Děkuji moc a krásný den
To souvětí, ve kterém je zmíněna právnička, není naformulováno tak, že by všechny informace k ní musely vztahovat - jednoznačně se k ní vztahuje, že mu musí být doručeno. Ale info o výpovědi ve zkušební době a úložné lhůtě v délce 15 dnů už tak jednoznačné nejsou. Já bych je spíše přisoudila tazatelce.
Aha, tak to budu muset zkuset ještě jinde, protože fakt tedy nevím.Takže právnička pravdu tedy nemá?Ještě upozorňuji, že mu nebyla dána ani žádná písemná výtka, prostě nechodí už do práce a bylo nám řečeno toto... Ale celý zákoník kvůli tomu studovat nechci..Nevíte nějakou poradnu, která by můj dotaz zodpověděla..nějaký tip..Moooooc děkuji
zaměstnanec nastoupil do práce 10.7. pracoval do 17.7.dne 18.7. nepřišel do práce, volali jsme ho, ale neozývá se na jeho trvalém bydlišti jsme ho tedy nehledali, nesepsalo se o tom nic. V srpnu nám 1.8. bylo řečeno zaměstnance, který se najednou ozval, že donese neschopenku, ale nepřinesl jí a ověřovala jsem to na ossz a nic na něj prý nevedou, doktor by jí už prý doručil a byla by v evidenci.. dne 7.8. jsme zaslali výpověď ve zkušební době za hrubé porušení pracovní kázně-zasláno po dohodě s právničkou doporučeně zaměstnanci s dodejkou, pokud si nevyzvedne,je bránaprý jako doručená až ten 15-tý den a prý ho máme mít ve stavu a odhlašovat až poté kdy převezme výpověď nebo bude braná lhůtou jako doručená... Už nevím jak to lépe formulovat...
Na Všem postupu je špatně hned několik záležitostí:
- výpověď ve zkušební době je jednání, které ZP nezná - buď se mělo jednat o zrušení PP ve zkušební době nebo o výpověď s nejméně dvouměsíční výpovědní dobou,
- pokud jste měli na mysli výpověď, tak ZP nezná pojem pracovní kázeň (správně porušení nebo porušování právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci) - dejme tomu, že to nechá přeložit,
- pokud se jednalo o výpověď, tak tu zaměstnavatel může dát jen ze zákonných důvodů, a ZP nezná stupeň "hrubé",
- úložní lhůta nečiní 15 dnů, ale 10 pracovních dnů, ale zaměstnanec musí být o účincích, které nastanou, pokud si písemnost takto nevyzvedne, poučen (měli jste doručovat na poslední adresu, která je vám známa = neodpověděla jste na můj dotaz).
Ale tomu, kdo se nechce se zákoníkem práce ani seznámit, škoda radit.
Děkuji moc paní VH, se zákoníkem práce nepracuji, jsem jen zaměstnanec - fakturantka a musím dělat výplaty 3 zaměstnancům, ale nikdo mě nezaučil a nic... Nemám v popisu práce dělát mzdovou účetní... Ale to je jedno... Formulaci jsem popsala mi bylo sděleno s právničkou jsem nekomunikovala já ale p. ředitel...Děkuji za info. Je to strašné slovíčkaření .. ale že právnička spletla lhůtu je děsné... Děkuji a přeji krásný zbytek večera
A jestlipak víte, že co se může právníkovi v jeho praxi stát nejhoršího?
že prošvihne lhůtu, protože můžeme mít různé právní názory (i když na této diskuzi se i toto neodpouští), ale čas, který uplynul, se vrátit nedá. Ale ve Vašem případě nešlo o propad lhůty, jen o výklad, který odpovídá zrušené právní úpravě. I Vám hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 8. 2017 15:28
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem a budu moc vděčná za odpověď pokud bude někdo vědět.Zaměstnanec nastoupil 10.7. do práce od 18.7. už nechodí nebere tel a žádný kontakt takže 19.-31.7.17 neomluvená absence, zdravotní pojištění navýšeno na poměrnou část min. vym. základu a rozdíl jsem mu srazila ze mzdy (ZP) ale nevím co s tím, když
bude marodit třeba do 21.8. jestli mu můžu zase udělat srážku ze mzdy, když vlastně už nebude z čeho... Výpověď ve zkušebce zaslána teprve v pondělí 7.8.+15...
Můžu mu teď za červenec ponížít výplatu o 1485,- Kč z minimálního ZP,myslela jsem, že mu teď za červenec strhu těch 1485,- Kč a kdyby to bylo méně zase bych mu je v srpnu vyplatila... Co s tím? Nevím si rady.
Děkuji moc a krásný den