Kopie OP, ŘP v osobním spise zaměstnance

• (neregistrovaný)

10. 8. 2017 15:37

Dobrý den,
    prosím personalistky jak to v praxi děláte, co se týká ochrany osobních údajů zaměstnanců? U nás je běžné, že se při podpisu prac. smlouvy udělá kopie OP, ŘP a někdy i karty zdrav. pojišťovny, při odchodu zaměstnance mu kopie předáme nebo skartujeme. Ale teď mě napadá, jak třeba za 5 let doložíme údaje o zaměstnanci, když už u nás nepracuje a nemáme kopie jeho dokladů? Na druhé straně je tu otázka, jestli vůbec postupujeme správně při pořizování kopií, souhlas máme, ale někdy mají zaměstnanci asi i oprávněný strach, že by se údaje mohly zneužít. Kopii ŘP a rodná čísla po nás ale požadují pojišťovny, takže jak najít nějaký kompromis, abychom jako firma byli jištěni, že jsme údaje ověřili? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2017 15:45

pája

Re: Kopie OP, ŘP v osobním spise zaměstn
      >Dobrý den,
      >prosím personalistky jak to v praxi děláte, co se týká
      >ochrany osobních údajů zaměstnanců? U nás je běžné, že
      >se při podpisu prac. smlouvy udělá kopie OP, ŘP a

a k čemu to potřebujete?

>někdy i karty zdrav. pojišťovny, při odchodu zaměstnance
      >mu kopie předáme nebo skartujeme. Ale teď mě napadá,
      >jak třeba za 5 let doložíme údaje o zaměstnanci,

komu a proč byste to dokládali? z osobních materiálů můžete mít archivovánu pr.smlouvu, pak tuším hodně dlouho Mz.list a to stačí,ne?
      když už
      >u nás nepracuje a nemáme kopie jeho dokladů? Na druhé
      >straně je tu otázka, jestli vůbec postupujeme správně
      >při pořizování kopií, souhlas máme, ale někdy mají
      >zaměstnanci asi i oprávněný strach, že by se údaje mohly
      >zneužít. Kopii ŘP

k čemu potřebuje pojišťovna(předpokládám zdravotní) kopii ŘP?

a rodná čísla po nás ale požadují
      >pojišťovny,
      tak jim ho poskytnete, když to bude nutnbé, ale k tomu nepotřebujete kopii OP, stačí vyplnit v nějakém dotazníku,ne?

takže jak najít nějaký kompromis, abychom
      >jako firma byli jištěni, že jsme údaje ověřili? Děkuji

• 10. 8. 2017 16:04

paja.1 (neregistrovaný)

Např. kopii ŘP po nás vždy požaduje pojišťovna při hlášení pojistné události - jsme přepravní firma, takže u někoho hlásíme a zasíláme kopii ŘP několikrát do roka. I na školení řidičů musíme uvádět čísla ŘP. A OP využíváme v případě, že je zaměstnanec ženatý, 3 děti a exekuce a my mu na základě údajů z OP nestrháváme exekuční srážky, jak to pak doložit za několik let?

• 10. 8. 2017 16:09

VH

>>Dobrý den,
      >>prosím personalistky jak to v praxi děláte, co se
      >>týká
      >>ochrany osobních údajů zaměstnanců? U nás je běžné,
      >>že
      >>se při podpisu prac. smlouvy udělá kopie OP, ŘP a
      >
      >a k čemu to potřebujete?
      >
      >>někdy i karty zdrav. pojišťovny, při odchodu
      >>zaměstnance
      >>mu kopie předáme nebo skartujeme. Ale teď mě napadá,
      >>jak třeba za 5 let doložíme údaje o zaměstnanci,
      >
      >komu a proč byste to dokládali? z osobních materiálů
      >můžete mít archivovánu pr.smlouvu, pak tuším hodně
      >dlouho Mz.list a to stačí,ne?
      >když už
      >>u nás nepracuje a nemáme kopie jeho dokladů? Na druhé
      >>straně je tu otázka, jestli vůbec postupujeme správně
      >>při pořizování kopií, souhlas máme, ale někdy mají
      >>zaměstnanci asi i oprávněný strach, že by se údaje
      >>mohly
      >>zneužít.
      >
      > a rodná čísla po nás ale požadují
      >>pojišťovny,

>

Bez souhlasu zaměstnance můžete shromažďovat a zpracovávat jen ty OÚ, které potřebujete k plnění svých zákonných povinností, navíc je můžete používat právě pro stanovené zákonné účely (např. RČ jen pro mzdový list, přihlášky apod.). Číslo OP ani ŘP mezi takové údaje nepatří, navíc platí, že můžete shromažďovat jen ty OÚ, které jsou aktuální = pokud by si zaměstnanec OP vyměnil, byl by problém na druhou.
      Máte-li v úmyslu shromažďovat a zpracovávat OÚ nad rámec plnění svých zákonných povinností, je třeba stanovit účel, k němuž tak budete činit, způsob shromažďování a zpracovávání, způsob ochrany a další souvislosti a ve vším tímto zaměstnance prokazatelně seznámit, zaměstnanec pak musí ke shromažďování a zpracovávání udělit souhlas, který musí obsahovat předepsané náležitosti (nestačí 1 věta v PS obsahující souhlas týkající OÚ ke zpracování personální a mzdové agendy - zde se má právě jednat o OÚ jdoucí nad rámec těchto agend).
      Mohu potvrdit, že kontroloři OIP obsah osobních spisů kontrolují a tyto kopie jdou na řadu jako první.
      Překvapuje mě, že v době, kdy všichni trojčí s GDPR, kladete takový dotaz.

• 10. 8. 2017 16:20

dann (neregistrovaný)

No a teď si představte, že u nás máme spoustu pracovníků, kteří sami ty kopie nosí, protože kolikrát soukromě potřebují nějaký údaj a je pro ně daleko jednodušší zavolat personalistovi, ať se koukne do spisu, eventuelně mu udělá kopii, než dlouho hledat doma. A nechápou, když je jim řečeno, že to do spisu nepatří a zaměstnavatel údaje jen ověří podle dokladu v dotazníku. Pokud nějaký údaj změní, tak na personální přímo sami pošlou kopii - oddacího listu, občanky při změně, řidičáku, prostě všeho, když chceme vyplnit hlášenku změn a jen zkontrolovat na příslušném dokladě, jde to naprosto mimo jejich chápání.

• 11. 8. 2017 7:28

veronika.ba (neregistrovaný)

ď si představte, že u nás máme spoustu
      >pracovníků, kteří sami ty kopie nosí, protože kolikrát
      >soukromě potřebují nějaký údaj a je pro ně daleko jednodušší
      >zavolat personalistovi, ať se koukne do spisu,
      >eventuelně mu udělá kopii, než dlouho hledat doma. A
      >nechápou, když je jim řečeno, že to do spisu nepatří a
      >zaměstnavatel údaje jen ověří podle dokladu v dotazníku.
      >Pokud nějaký údaj změní, tak na personální přímo sami
      >pošlou kopii - oddacího listu, občanky při změně,
      >řidičáku, prostě všeho, když chceme vyplnit hlášenku změn a
      >jen zkontrolovat na příslušném dokladě, jde to naprosto
      >mimo jejich chápání.

Praxe je naprosto jinde....také dělám kopie všeho, proč to mám nechávat přepisovat do dotazníku s možností chyby, když kopie je rychlejší a přesná? Např. kartička ZP - kolikrát tu mají zaměstnanci starou a dávno jsou u jiné pojišťovny, proto ji vždy okopíruji a před přihlášením si podle čísla zkontroluji on-line, zda jsou u té pojišťovny opravdu pojištěni (nedovedu si představit, že bych u každého toto číslo přepisovala do datazníku...

• 11. 8. 2017 10:28

pája

>>mimo jejich chápání.
      >
      >Praxe je naprosto jinde.

to je právě podstata věci a když ta praxe je nejmíň dvacetiletá, tak přes to nejede vlak; prý budou rušit sbírku zákonů komplet, protože jsou zbytečné;

...také dělám kopie všeho,
      >proč to mám nechávat přepisovat do dotazníku s možností
      >chyby, když kopie je rychlejší a přesná? Např. kartička
      >ZP - kolikrát tu mají zaměstnanci starou a dávno jsou
      >u jiné pojišťovny, proto ji vždy okopíruji a před
      >přihlášením si podle čísla zkontroluji on-line, zda jsou u
      >té pojišťovny opravdu pojištěni (nedovedu si
      >představit, že bych u každého toto číslo přepisovala do
      >datazníku...

• 11. 8. 2017 10:33

all (neregistrovaný)

To určitě ne, ale mzdová i personalista musí vybruslit mezi zákony, vyhláškami a nařízeními svých nadřízených. Protože jinak si ty zákony může dodržovat pouze sama doma, protože zaměstnavatel s ní rychle vyběhne. Takže nejde o praxi jako takovou, ale o to, aby si při co nejmenším pochybení zachovala své pracovní místo. Je zřejmé, že jako právník jste si sám svým pánem, takže jak se rozhodnete tak uděláte, ale zaměstnanec může upozorňovat, dokládat zákony atd., když nadřízeného moc prudí, může vzít jed na to, že ten si najde způsob, jak ho vyměnit za poslušnějšího zaměstnance. Bohužel, tohle je má vlastní mnohaletá zkušenost.

• 11. 8. 2017 10:53

pája

a to je takto všude? Já mám jiné zkušenosti, např. odměna za upozornění, co se dělá špatně a co hrozí, když se to nezmění.Rozumný zam-tel přivítá, když ho zam-nec upozorní na riziko, tak neberte vaši osobní zkušenost jako dogma.

• 11. 8. 2017 10:59

jasná. (neregistrovaný)

Takového zaměstnavatele bych chtěla poznat. To bude jak hledat jehlu v kupce sena......Osobně jsem tu jehlu ještě nenašla a ani neznám ze svých známých účetních nikoho takového.

• 11. 8. 2017 12:17

Lenka S. (neregistrovaný)

Naprostý souhlas.
      Mě bývalý zaměstnavatel říkal ať to naťukám do televize (počítače) hlavně ať je to dobře.
      A bonusy za uspěšné projetí kontrol neexistují :-D

• 11. 8. 2017 11:08

all (neregistrovaný)

Neberu to jako dogma, ale každý rok navštívím cca 4 školení, kde se setkám s cca 30-50 kolegy v daném oboru. Dělám tuhle práci cca 25 let. Za celou dobu (to víte, že o přestávkách, ale i během školení všichni říkají své zkušenosti) jsem se setkala s JEDNOU jedinou paní, která řekla, že ano, zaměstnavatel je sice rád, že ho na to upozorní a ať to dělá jak chce, jen ať u kontroly nejsou problémy. Takže nevím, zřejmě jiný kraj - jiný mrav.

• 11. 8. 2017 11:00

Kara

Příklad z praxe: mám založené kopie RL dětí a oddacích listů. Potřebuji to kvůli zvýhodnění na děti a kvůli slevě na manželku při RZD. Když kopie nebudu mít založené, ale pouze napsáno, že jsem si RL a oddací list ověřila, tak stejně je kontrola z FÚ bude chtít vidět. I když uhádám, že mi nedoložení těchto dokladů nemůžou dát do zápisu, tak stejně FÚ bude trvat na předložení. A hádejte, kdo to by všechny ty doklady pro jejich nahlédnutí sháněl. A spousta těch zaměstnanců už ve firmě v době kontroly pracovat nebude. Tak Pájo, napište prosím, jak byste postupoval, být tou mzdovkou.

• 11. 8. 2017 11:21

pája

vidím, že osobní zkušenosti nade vše, tak si klidně kopírujte a zakládejte vše, co se vám dostane do ruky, mě je to v podstatě fuk, jen se chtěl přispět do mlýna, ale vidím, že zbytečně. Zákon o ochraně+ osob. údajů stanoví pravidla, práva a povinnosti a jak se kdo s nimi vypořádá, závisí jen na něm.

• 11. 8. 2017 11:42

all (neregistrovaný)

Jenže Pájo, tohle víme, že máte pravdu vy i paní VH, my spíše potřebujeme radu, jak tím vybruslit, bez ztráty zaměstnání ?!

• 11. 8. 2017 11:45

alen1 (neregistrovaný)

Jak psala výše VH, už by se účetní i mzdové měli začít připravovat na GDPR.

• 11. 8. 2017 12:22

Kara

Mzdovky nemusí trvat na zakládání kopií RL a oddacích listů. Trvá na nich FÚ. Mám jim při kontrole omlátit o hlavu Zákon o ochraně osobních údajů? A říct jim, že pokud si je chtějí ověřit, ať si je honí? A pak se zaměstnavatel neochotné mzdovky zbaví. A ta si pak může zaplatit právníka. Anebo při ní bude zaměstnavatel stát a pak si může zaplatit při sporu s FÚ právníka on. Dobrý.
      Získání osobní zkušenosti a na vlastní kůži poznat praktický "provoz" by měl každý, kdo se chce k problému vyjadřovat.

• 11. 8. 2017 12:37

alen1 (neregistrovaný)

Takže nejde o praxi jako takovou, ale o to, aby si při co
      nejmenším pochybení zachovala své pracovní místo. Je
      zřejmé, že jako právník jste si sám svým pánem, takže jak
      >>>>se rozhodnete tak uděláte, ale zaměstnanec může upozorňovat, dokládat zákony atd., když nadřízeného moc
      >>>>prudí, může vzít jed na to, že ten si najde způsob, jak ho
      >>>>vyměnit za poslušnějšího zaměstnance. Bohužel, tohle je má vlastní mnohaletá zkušenost.
      Příklad z praxe: mám založené kopie RL dětí a oddacích listů. Potřebuji to kvůli zvýhodnění na děti a kvůli slevě na manželku při RZD. Když kopie nebudu mít založené, ale pouze napsáno, že jsem si RL a oddací list ověřila, tak stejně je kontrola z FÚ bude chtít vidět.
      I když uhádám, že mi nedoložení těchto dokladů nemůžou dát do zápisu, tak stejně FÚ bude trvat na předložení.
      >>>A hádejte, kdo to by všechny ty doklady pro jejich
      >>>nahlédnutí sháněl. Tak Pájo, napište
      >>>prosím, jak byste postupoval, být tou mzdovkou.
      >>
      >>vidím, že osobní zkušenosti nade vše, tak si klidně
      >>kopírujte a zakládejte vše, co se vám dostane do
      >>ruky,
      >>mě je to v podstatě fuk, jen se chtěl přispět do
      >>mlýna,
      >>ale vidím, že zbytečně. Zákon o ochraně+ osob. údajů
      >>stanoví pravidla, práva a povinnosti a jak se kdo s
      >>nimi vypořádá, závisí jen na něm.
      >Mzdovky nemusí trvat na zakládání kopií RL a oddacích
      >listů. Trvá na nich FÚ. Mám jim při kontrole omlátit o
      >hlavu Zákon o ochraně osobních údajů? A říct jim, že
      >pokud si je chtějí ověřit, ať si je honí? A pak se
      >zaměstnavatel neochotné mzdovky zbaví. A ta si pak může
      >zaplatit právníka. Anebo při ní bude zaměstnavatel stát
      >a pak si může zaplatit při sporu s FÚ právníka on.
      >Dobrý.
      >Získání osobní zkušenosti a na vlastní kůži poznat
      >praktický "provoz" by měl každý, kdo se chce k problému
      >vyjadřovat.
      Zaměstnavatel bude také v budoucnu volit- zda dostane pokutu pro nedodržování GDPR nebo se nařízení podřídí a uzpůsobí tomu svoje procesy.
      https://www.gdpr.cz/gdpr/sankce/

• 11. 8. 2017 12:44

Troufám si říct, že zaměstnavatel neví ani žádném GDPR ve většině případů.
      A co takhle: souhlasím s kopii a výčet všeho možného co je potřeba k danému podnikání... ?
      Jak se jmenuje úřad, který to kontroluje?
      Za nedodržení exekucí a jejich výpočtů ... to je jak paní Columbová, nikdo jí nikdy ještě neviděl. Tím chci říct, že vedu v patrnost exekuce už přes 10 let a stále nikdo nám nezaťukal na dveře.

• 11. 8. 2017 12:48

Kara

Poradí tady někdo trochu srozumitelně, lidsky, malému zaměstnavateli (třeba je to jen OSVČ se 3mi zaměstnanci), co má udělat?

• 11. 8. 2017 12:17

Taky mám s tím zkušenosti. V době GDRP chtěla paní finanční úřadová kopii kopie rodných listů :-)

• 11. 8. 2017 12:35

Kara

A jak to dopadlo?
      Mimochodem - je to byrokracie, zajišťování oprávnění uchovávat kopie dokladů je jen tahání peněz z firem. Zaměstnavatel ty doklady nepotřebuje zakládat, ale úřady je vyžadují. Co s tím? Jestliže zákon o daních z příjmů říká, že nárok na různé slevy musí zaměstnanec zaměstnavateli prokázat, tak by měl také říct, že FÚ musí akceptovat zápis zaměstnavatele (potažmo účetní), že byl doklad předložen a nárok potvrzen. Nejde jen o rodná čísla (která zaměstnanec uvést musí), ale i o doložení dalších skutečností. Např. pokud nejsou rodiče manželé, je třeba ověřit, zda otcem je skutečně ten zaměstnanec, který zvýhodnění požaduje. Ať si stát udělá pořádek na svých úřadech, aby kontrolní pracovníci nebuzerovali zaměstnavatele (mzdové účetní).

• 11. 8. 2017 12:41

Úřednice byla navýsost spokojená. Založila si to do svých desek a odešla. Teď se v našem okrese řeší každý rok daňové bonusy.
      U jiné firmy jsem byla pedant až takový, že jsem přišla na daňový únik. Ale jenom proto, že jsem chtěla kopii čehosi. A teď si představce, že bych ji nepožadovala, tak bych na to nepřišla a jak paní finanční úřadová řekla: "Pokud má mzdová účetní vše řádně doložené, tak se problém přesouvá na poplatníka." A to podotýkám zákon GDPR platil.
      Co s tím? Nevím kdo by mě přišel kontrolovat, ale já mám nyní spíše strach z úřadů jako finanční úřad, sociálka a zdravotní. S nimi chci být za dobře a ne se ohánět čerstvým zákonem versus s paní, která má minimálně na úřadě 20 let praxe :-D

• 11. 8. 2017 12:54

alen1 (neregistrovaný)

Lenko GDPR (nařízení EU) ještě není platné.Platné bude až 25.5.2018.

• 11. 8. 2017 12:58

Aj aj, o tom zákonu jsem četla, ale účinnost mě jaksi minula. Omlouvám se za neznalost.

• 11. 8. 2017 13:15

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

GDPR a ePrivacy
      Dovolím si terminologické upozornění.

Nařízení GDPR, stejně jako Nařízení ePrivacy, jsou přímo účinná na území členských států EU od 25.5.2018 a vůbec nemusí projít Sbírkou zákonů. Takže kdo je očekává ve Sb.z. se jich nemusí vůbec dočkat.

Vzhledem k možným sankcím je vhodné si Nařízení alespoň přečíst.

Hezký den!

• 11. 8. 2017 13:33

mirka..p (neregistrovaný)

Já se přiznám..... u těch pár zaměstnanců, které mají moji klienti, kopie nezakládám, ověřím a vracím zaměstnancům. Pravda, měla jsem na závislou činnost z FÚ kontrolu jen 2x, ale prošlo to. Nechci tím říci, že to žádný FÚ nechce, určitě ano, spíš chci říci, že je tady stran kontrolních orgánů hrozný maglajz a vykonávat práci účetní je skutečné psycho.... a to říkám i když tu práci mám ráda.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).