Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 8. 2017 0:02
Dobrý den, zase jsem se zahloubala nad jedním oříškem, který mi na dnešní večer připravil klient. Poradíte?
Jednatel a společník v jedné osobě má k dispozici firemní platební kartu
1. nakoupil si elektronické předplatné od Applu (DIČ EU), ale jelikož si zřídil apple-účet jako soukromá osoba, Apple účtuje za elektronické služby s CZ DPH 21%(§10i ZoDPH, pokud se nepletu). Doklad ale putuje do účetnictví společnosti. Jak se postavit k DPH - dát doklad tak, že mi nevstupuje vůbec do DPH, když bylo fakticky zdaněno dodavatelem/uplatnit DPH na vstupu/reverse z části s DPH?
2. na firemní kartu cestuje taxíkem. Bývalá účetní účtovala tak, že pokud byl na dokladu od dodavatele rozpis DPH, uplatnila DPH a náklad dala daňově. Pokud rozpis DPH chyběl, náklad je nedaňový. A já se ptám - jde udělat např. hromadný cestovní příkaz za rok, aby si obhájil daňové náklady za taxíky a nemusel se ke každé cestě vystavovat cesťák? Je toho opravdu hodně a asi bych se ucesťákovala. :-)
děkuji za postřehy!