Re: povinnost účetní při exekuci
Já vím, nikdo neodpověděl, tak jsem myslela, že se ptám špatně.
Šlo o mylnou domněnku ex. že jsou 2 platci mzdy. Jak ex.úřad tak jediný plátce mzdy byly informováni, že to tak není. Úřad slíbil nápravu, účetní vzala informaci na vědomí a mzdu deponovala. Nyní přišla v srpnu změna od ex.úřadu, že má plátce vyplácet nezabavitelnou část. Ale zpětně tam zmínka není. Tak jak teď postupovat ? To ty 4 měsíce nezabavitelné částky propadnou ? Už se k nim nedostanu ?
Sama píšete, cituji : Ale zpětně tam zmínka není. Tak na základě čeho by vám měla mzdová účetní peníze vrátit? Bohužel, účetní nemůže konat jinak, než co ji nařizuje exekutor.
Účetní asi nedeponovala mzdu, ale srážku, ne? Každopádně to, že jste účetní řekla, že s exekučním příkazem nesouhlasíte a že přijde nové vyjádření od exekutora ještě neznamená, že ona má jednat podle Vaší informace. Ona musí jednat jen a jen podle toho, co jí nařizuje exekutor. To, že si exekutor nárokuje srážky vyšší než by měl (protože chybně určil neuplatnění nezabavitelné částky) si musíte zařídit u něj. Pokud je v tom novém exekučním příkaze nějaká doba na odvolání, tak se odvolejte.
Jednalo se jen o změnu příkazu a já jsem ho nedostala, bylo to odesláno jen zaměstnavateli. Já nemám nic proti paní účetní, zcela jistě postupovala naprosto správně. Snažím se jen dopátrat se toho, co mám dělat. Exekutor mi řekl, že nic nevrátí, že se mám domluvit s účetní. Nabídl mi, že mu účetní může zavolat a že se spolu domluví. Ale ona to neudělá, že to není její povinnost. Jsem v začarovaném kruhu. Nevím, na koho se obrátit. .... jinak mi přijde logické, že když jde o změnu, mělo by se to vztahovat zpětně. Ale to jen také moje úvaha. Jak se obrátit na soud ?
No tak hlavně může zaznít, že prvotně se mají platit pohledávky, aby nevznikaly dluhy, natož exekuce. To, že jste něco nezaplatila vám přijde normální a logické , že teď se dovoláváte normálnosti a logiky ? Myslím, že bez porady s právníkem to určitě nevyřešíte.
Zaprvé všechno, co exekutor zašle zaměstnavateli musí zaslat i Vám (nebo Vašemu právníkovi, pokud ho máte). A zadruhé se podívejte, co je v tom dokumentu napsáno, zda je tam termín na nějaké odvolání apod. A za třetí - logicky, pokud on vydal nesprávný exepříkaz, tak by chyba měla být napravena i zpětně, ale to víte, pokud chcete s exekutorem bojovat, tak s pomocí právníka.
Dobrý den, jako účetní jsem se setkala s chybným rozhodnutím soudu (soudkyně chybu přiznala). Zaměstnanec na to přišel náhodou až po několika měsících. To víte, 14 exekucí, hafo dětí a trochu víc matek těchto dětí, to je hokej naprosto ve všem. Nicméně soudkyně tvrdila, že se měl včas proti rozhodnutí odvolat. Jenže to se dost těžko odvolává, když měníte každý kvartál bydliště a korespondenci nepřebíráte. Já jako účetní opravdu nemohu nic dělat a jen čekat na další úřední lejstro. Tento člověk měl v životě přesto dost štěstí, protože všechny děti miloval, všechny bejvalky ho nejspíš také měly ještě stále rády, účetní mu to pomohla vyřešit. Co dodat.
Jen by mne zajímalo, jak vysoká je částka, o kterou bojujete.
No ve svých dřívějších dotazech jana99 píše, že se jedná asi o 3 nebo 4 měsíce, takže pokud jde o nezabavitelnou částku pouze na dlužníka, pak by šlo o 18465 nebo o 24620 Kč. Na druhou stranu - když ty peníze exekutor dostane, tak ona bude mít dříve svůj dluh splacený, což znamená, že i úroky bude platit nižší.
Ale umím si představit, že jí ty peníze chybí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 8. 2017 10:54
Dobrý den,
mám dotaz, účetní byla před měsícem informována o tom, že je v příkazu od exekutora chyba a že se to řeší, a že jí přijde změna, potvrdila, že mzdu deponovala a počká. Nyní, když přišla změna, tak se k tomu nemá s tím, že to přišlo až další měsíc a že už je to uzavřené a nezabavitelnou částku nevyplatí.
Je to správně ?
Děkuji
Jana