Náhrada ÚP za odstupné - účtování

• (neregistrovaný)

21. 8. 2017 13:28

Dobrý den, obracím se s prosbou na všechny, kdo mají zkušenosti s nevyplaceným odstupným a náhradou poskynutou ÚP. Zaměstnanec podepsal se zaměstnavatelem dohodu u rozvázání PP s tím, že obdrží s poslední výplatou odstupné ve výši jednoho platu, přestože podle Zákoníku práce má nárok na tři platy. Zaměstnavatel nevyplatil odstupné v nejbližším výplatním termínu z důvodu nedostatku peněz. ÚP na dohodu nebral ohled a zaměstnanci vyplatil náhradu ve výši 65 % z trojnásobku prům. čistého výdělku. Náhradu samozřejmě má povinnost uhradit ÚP zaměstnavatel. Zajímá mě, jestli se na vyplacenou částku pohlíží jako na část vyplaceného odstupného a tudíž je nutné z částky odvést DPFO ze ZČ (potom mám špatně i potvrzení o zdanitelných příjmech), nebo se jedná o dávku, kterou poskytuje ÚP, pokud zaměstnavatel nesplní vůči zaměstnanci své závazky. Druhý zaměstnanec, který se dostal do stejné situace o měsíc později, ale odstupné ve výši jednoho platu dostal vyplaceno v následném výplatním termínu včas, nic s ÚP neřeší, protože na podkladech pro ÚP měl uvedeno, že odstupné dostal vyplaceno v termínu. Původně jsem chtěla předělat první mzdu s tím, že do ní zahrnu odstupné ve výši 3 platů, 65 % uhradím ÚP a 35 % zaměstnanec nikdy neobdrží, ale co s dohodou a v ní uvedeném 1 platem? Děkuji za případné reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).